1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Diabeteslääkkeen Kela-korvauksesta taas kinaa

Kiista tukkuhintojen kohtuullisuudesta hiertää lääkkeiden hintalautakunnan ja lääkeyhtiö Novo Nordisk Farma Oy:n välejä. Hintalautakunta päättää lääkkeiden korvattavuudesta. Kahden diabeteslääkkeen Kela-korvauksista on syntynyt ristivetoa.

Kuva: Novo Nordisk Farma Oy

Kauppanimellä Victoza myytävästä diabeteslääkkeestä ei enää helmikuun alusta saa Kela-korvausta.  Lääkkeiden hintalautakunta  päätti lääkkeen rajoitetun peruskorvattavuuden poistamisesta kokouksessaan joulukuussa.

- Yrityksen ehdottama tukkuhinta ei ollut kohtuullinen. Lainsäädäntö ei antanut meille muuta mahdollisuutta , sanoo johtaja Lauri Pelkonen lääkkeiden hintalautakunnasta.

Lääketehdas Novo Nordisk Farma on tehnyt tehnyt korvattavuudesta uuden hakemuksen, mutta sen käsittely hintalautakunnassa on vielä kesken.  Lautakunta ei ehdi käsitellä uutta hakemusta tammikuussa, joten Victozan  korvattavuus päättyy ainakin tilapäisesti helmikuun alusta.

Novo Nordisk Farman mukaan Suomi on ainoa ETA-maa, jossa Victoza-valmisteelta on poistettu korvattavuus.

Diabetes on vakava sairaus, jonka hoidossa pitää olla mahdollisuus käyttää yksilöllisesti sopivinta valmistetta varallisuudesta riippumatta.

Riita Vuorisalo

Diabetesliitto: hoito ei saa olla kiinni varallisuudesta

Arviolta 4000 diabeetikkoa  on saanut  pistoksena käytetystä valmisteesta Kela-korvausta.  Lääketehtaan arvion mukaan Victozan käyttö ilman korvausta maksaa noin 130 euroa kuukaudessa. Lääke säilyy edelleen markkinoilla, mutta sen käyttö riippuu potilaan taloudellisista mahdollisuuksista.

Diabetesliitto vaatii, että lääkkeen korvattavuus palautetaan.

- Diabetes on vakava sairaus, jonka hoidossa pitää olla mahdollisuus käyttää yksilöllisesti sopivinta valmistetta hoidettavan ihmisen varallisuudesta riippumatta, sanoo Riitta Vuorisalo diabetesliitosta.

Victoza kuuluu ns. GLP-1-analogeihin. Pistoksena käytettävä lääke laskee verensokeria  ja vähentää ruokahalua. Valmisteella on ollut myyntilupa vuodesta 2009.

Tilanne on hankala sekä diabeetikoille itselleen että heitä hoitaville lääkäreille.

- Valmistetta käyttävien kannattaa ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin, neuvoo johtaja Lauri Pelkonen lääkkeiden hintalautakunnasta.

Toisenkin diabeteslääkkeen korvattavuus saattaa loppua

Novo Nordisk Farmalla ja lääkkeiden hintalautakunnalla on ollut ristivetoa myös toisen diabeteslääkkeen Kela-korvauksista. Hintalautakunta aikoi lopettaa 37 000 diabeetikon käyttämän Levemir-insuliinin korvattavuuden  jo kesäkuun lopussa, mutta päätti jatkaa korvattavuutta vuoden 2013 loppuun.

Diabetesliitto on vedonnut voimakkaasti päättäjiin  Levemirin Kela-korvausten säilyttämiseksi.