yle.fi-etusivu

Ohjelmistokehittäjä ulkoisti työnsä Kiinaan - kulutti työpäivänsä netissä

Ohjelmistokehittäjä maksoi viidenneksen palkastaan kiinalaisyritykselle, joka teki hänen työnsä. Mies kuului yrityksen parhaimpiin ohjelmoitsijoihin.

Ulkomaat
Tietokoneen näppäimistö.
Yle

Infrastruktuurin parissa toimivassa yrityksessä on paljastunut erikoinen ulkoistamistapaus Yhdysvalloissa. Yrityksen parhaimpiin ohjelmistokehittäjiin kuulunut mies oli onnistunut ulkoistamaan työnsä kiinalaiselle aliurakoitsijalle, kertoo The Register -verkkojulkaisu. Työaikansa mies kulutti surffaamalla internetissä.

Tapaus paljastui, kun verkkoyhtiö Verizon loi yritykselle virtuaalisen erillisverkon etätyöskentelyä varten. Verkkotöiden jälkeen tietoliikennelokit osoittivat, että yrityksen pääpalvelimelle kirjauduttiin säännöllisesti Kiinasta. Kirjautumiset tapahtuivat yrityksen huippukehittäjän tunnuksilla.

Ensin kyseessä epäiltiin olevan haittaohjelma. Ongelmaa tutkittaessa kuitenkin selvisi, että ohjelmistokehittäjä "Bob" oli hankkinut kiinalaisen aliurakoitsijan tekemään työnsä. Mies maksoi kiinalaisyritykselle viidenneksen omasta palkastaan, joka oli kuusinumeroinen summa.

Bobin tietokonetta tutkittaessa selvisi, että hän vietti työpäivänsä internetissä. Hänen tyypillinen työpäivänsä alkoi kello 9, jolloin hän meni reddit.com-sivustolle ja katseli kissavideoita. Puolen päivän maissa Bob piti lounastauon, jonka jälkeen hän vietti tunnin internet-huutokauppa eBayssa. Kahdelta oli aika päivittää Facebook- ja LinkedIn-profiilit. Puoli viideltä pitikin jo lopetella ja lähettää tärkeimmät työsähköpostit ennen kotiin lähtemistä.

Bobin suunnitelma toimi hyvin. Yrityksen HR-osaston tekemien työn tehokkuuden arviointien perusteella Bob oli yrityksen paras ohjelmoitsija useina kuukausina.

Jatkotutkimuksissa selvisi, että Bob oli usean muun yrityksen palkkalistoilla. Myös nämä työt hän oli ulkoistanut Kiinaan. Bobin arvellaan tienanneen satoja tuhansia dollareita ulkoistuksilla. Bob ei enää ole yritysten palveluksessa.