Viranomaiset: Kaikki hometalojen desinfioinnit turhia

Kaikki desinfioinnit hometaloissa ovat käytännössä turhia, sanovat Työterveyslaitos ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. “Markkinamiehet käyttävät ihmisten huolta bisneksen tekoon.”

Kotimaa
Talon kuntoa arvioidaan avaamalla rakenteita.
Yle

Homekohteisiin mainostetaan esimerkiksi vetyperoksidi-, kloori- ja otsonikäsittelyitä. Vaikka niissä ei olekaan kiellettäviä yhdisteitä, sumutuksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

- No kun ne eivät toimi. Ne ovat tehottomina tarpeettomia ja jopa vahingollisia, sanoo Työterveyslaitoksen kiinteistöasiantuntija Eero Palomäki.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanta on, että kemikaaleilla pelaaminen on hometapauksissa hyödytöntä. Pahinta on, jos niitä käytetään ilman, että tiloja korjataan kunnolla.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittaa desinfiointeja “vain harvoihin ja valittuihin tapauksiin”.

Teho on huono

Tutkimusten mukaan aineet purevat heikosti homesieniin, bakteereihinkin usein lyhytaikaisesti.

- Teho sieniin on olematon ja aina kun lisätään kemikaalia, se voi olla itsessään ihmiselle haitallista, sanoo THL:n johtava tutkija Anne Hyvärinen.

Rakennuttajat ja kuntien kiinteistövastaavat tilaavat käsittelyjä liukuhihnalta, ikään kuin varmuuden vuoksi.

Huoli homeesta on saavuttanut Suomessa kansainvälisesti poikkeukselliset mittasuhteet.

Eero Palomäki

- Käsitykseni on, että pääosin aina kun tehdään homesaneerausta pyritään käyttämään jotain desinfiointiainetta, TTL:n Palomäki arvioi.

Ihmiset jopa vaativat käsittelyjä terveytensä turvaksi. Kuulostaa hienolta, että kaikki desinfioidaan.

- Huoli homeesta on saavuttanut Suomessa kansainvälisesti poikkeukselliset mittasuhteet. Tälle on sosiaalista tilausta ja markkinarako. Markkinamiehet käyttävät ihmisten huolta bisneksentekovälineenä, Palomäki kuvaa.

Sumutus on halpa homeremontti

Osa tekijöistä ja tilaajista voi toimia hyvässä uskossa, osa johtaa maksajia ja käyttäjiä tietoisesti harhaan.

- Osittain on varmaan haluttu tarjota ihmisille helppoja ratkaisuja vaikeaan ongelmaan, Hyvärinen toteaa.

Homesiivous on työläs. Kaikki kaapit, valaisimet ja johtokourut pitää hinkata, vaatteet ja vuodevaatteet pestä. Jos kuvittelee, että kemikaalien avulla pääsisi helpommalla tai halvemmalla, niin silloin asiakasta viilataan linssiin, varoittaa Työterveyslaitoksen Palomäki.

- Siinä sumutamme vain itseämme. Kyllä raha on joskus melkoinen konsultti ja vähäisilläkin tiedoilla rahastetaan.

Haitallisinta on, jos kemikaalia suihkutetaan suoraan mikrobikasvustoon. Home voi alkaa tuottaa vain lisää myrkkyä.

- Yhdestä tällaisesta firmasta teimme valituksen ja se meni konkurssiin. Härskiä toimintaa, kertoo THL:n ympäristömikrobiologian yksikköä johtava Hyvärinen.

Jos vaikkapa ilmastointikanavat kastellaan desinfiointiaineilla, nestepinta voi toimia uutena kasvualustana.

Vain harvoissa tapauksissa

Desinfioinnit eivät ylipäätään kuulu sisätiloihin, vain lähinnä sairaaloihin tai laboratorioihin.

Aineiden käyttö voi olla tulla kyseeseen lähinnä syvällä olevissa kantavissa rakenteissa, joissa kostumisen riski on toistuva. Tällöinkin mielellään hyvin tuulettuvissa tiloissa, esimerkiksi ullakolla, jossa ihmiset eivät oleskele.

- Muuten pidän sitä kohtuullisen turhana kaiken kaikkiaan. Satsataan mieluummin oikeaan korjausrakentamiseen, Palomäki huomauttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on halunnut tutkia desinfiointikäsittelyjen ja homesuoja-aineiden tehoa, mutta se on toistaiseksi kaatunut rahoituksen puutteeseen.

- Milloinkaan ei saa otsonointia tehdä, jos asunto ei ole täysin tyhjä. Huonekalut käsitellään korkeintaan erillisessä kontissa. Klooria voi harkita vain koville pinnoille, josta se on hyvin huuhdottavissa eikä missään nimessä imeydy rakenteeseen, selittää tutkija Anne Hyvärinen.

Mitä sitten pitäisi tehdä

Koskaan ei voi painottaa liikaa sitä, että homeen lähde on ensin poistettava kokonaan ja perusteellisesti. Vaurioituneet materiaalit on vaihdettava. Jäljelle jäävät kivi- tai betonirakenteet voidaan esimerkiksi hiekkapuhaltaa. Varminta on polttaa pinnat pikaisesti.

Sen jälkeen jäljellä on yksinkertaisesti huolellinen perussiivous. Tavalliset pesuaineet riittävät, koska pinnoilla ei ole enää mikrobeille otollisia olosuhteita.

Työterveyslaitoksen mukaan asiantuntijat ovat toitottaneet tätä aiemminkin.

- Desinfiointia on käytetty huolen hoitamiseen ymmärtämättä, että sillä ei ole merkitystä. Nyt tämä saanut semmoiset mittasuhteet, että varmasti viesti menee paremmin perille, Eero Palomäki toteaa.