1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalainen saa elinvoimaa nuukuudesta

Nuukuus on ruoantähteiden lämmittämistä, tavaroiden korjaamista, villasukkien parsimista. Nuuka nauttii pienistä iloista, kuten puiden ja veden kantamisesta, leivinuunin jälkilämmön hyödyntämisestä.

Kuva: Yle

Suomalainen Kirjallisuuden Seura keräsi kymmeniä tuhansia päiväkirjoja tavallisilta suomalaisilta. Aalto-yliopiston tutkija, tohtorikoulutettava Jenny Rinkinen huomasi, että päiväkirjoissa toistuu ilon aiheena vanhempien ikäpolvien arvostama arkinen nuukuus, vanhenevan ihmisen rauhallisuus.

Nuukuus ei ole sama asia kuin niukkuus, joka yhdistetään pula-aikaan. Nuukuus on vapaaehtoista. Nuukuus on ajan löytämistä, rytmin hidastamista.

Rinkinen esittää tutkimustuloksiaan Kelan juuri julkistamassa Yhteyksien kirjassa, jossa yritetään kartoittaa suomalaista ekososiaalista hyvinvointia. Tutkimuksessa kerrotaan myös sellaisista ekososiaalisista innovaatioista kuin hoivamaatalous, korttelikeittiöt sekä lemmikkieläimet sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Kelan johtava tutkija, kirjan toimittanut Tuula Helne arvioi, että yhteiskuntatieteissä on tapahtumassa ekososiaalinen käänne.