Tavallinen särkylääke osoittautui terveysvaaraksi Ruotsissa

Parasetamolia on myyty Ruotsin ruokakaupoissa ja kioskeissa nyt kolme vuotta. Yliannosten aiheuttamat myrkytykset ovat lisääntyneet.

Ulkomaat
Lääkepurkkeja kuvattu lasin pohjan läpi.
Nic Bothma / EPA

Ilman reseptiä myytävät parasetamolilääkkeet ovat aiheuttaneet Ruotsissa niin paljon myrkytyksiä, ettei parasetamolia enää pitäisi myydä vapaasti käsikaupalla, sanoo Ruotsin myrkytystietokeskus.

Keskuksen johtajan Mark Personnen mukaan myrkytysten lisääminen liittyy särkylääkkeiden helppoon saatavuuteen. Apteekkimonopolin purkaminen runsaat kolme vuotta sitten toi reseptittömät itsehoitolääkkeet elintarvikeliikkeisiin, kioskeihin ja bensiiniasemille.

Dagens Nyheter -lehti kertoo myrkytystietokeskuksen varoittaneen Ruotsin lääkelaitosta jo niin vakavasta tilanteesta, että lääkepakkauksiin on saatavat varoitustekstit ja parasetamolin saatavuutta tulisi rajoittaa.

Näkemyksensä keskus perustaa saamiinsa puheluihin, joissa kysytään neuvoa mahdollisissa myrkytystapauksissa. Puhelujen määrä pomppasi viime vuonna 28 prosenttia.

Keskus saa Ruotsin sairaaloista joka päivä 4 - 5 puhelua, joissa tiedustellaan käypää hoitoa potilaan mahdolliseen parasetamolimyrkytykseen. Vahingossa otettujen yliannosten lisäksi parasetamolia käytetään saatavuutensa vuoksi aiempaa useammin myös itsemurhayrityksissä.

"Isot pakkaukset takaisin apteekkiin"

Personne ei ehdota paluuta apteekkimonopoliin, vaan kompromissia. Kauppojen hyllyiltä voitaisiin hänen mielestään vetää suurimmat pakkaukset ja ne lääkkeet, jotka sisältävät eniten parasetamolia.

Parasetamolilääkkeet kuuluvat Ruotsin käytetyimpiin särkylääkkeisiin. Liian suurina annoksina ne voivat vahingoittaa maksaa ja olla pahimmillaan kuolemaksi. Myrkytyksen voi aiheuttaa jo annoksen kaksinkertaistaminen suositellusta enimmäismäärästä.

– Hankalaa on, etteivät oireet ilmene heti. Kun niitä ilmaantuu, vahinko on jo syntynyt, Personne sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa.

Parasetamolin ja alkoholin yhdistäminen "ei ole erityisen hyödyllistä", muotoilee ylilääkäri Sören Sanz Tukholman Södersjukhuset-sairaalasta. Sinne tulee vuodessa noin 2 000 potilasta, joille yhdistelmä on aiheuttanut myrkytyksen.