Elämäntapakouluttaja kannustaa tekemään rohkeitakin ratkaisuja

Työyhteisövalmentaja, elämäntapakouluttaja Seija Heusser-Honkasen mielestä kovin moni voi elämässään huonosti. Hektinen elämäntapa ja työelämän haasteet, ainainen kiire ja stressi ovat monelle liikaa. Parhaansa sitä tekee, mutta tietää silti sisimmässään, ettei tällainen meno voi loputtomiin jatkua. Elämäntapakouluttajan mukaan täytyy uskaltaa pysähtyä miettimään, kuka minä olen ja mitä minä oikeasti haluan tehdä?

ilmiöt
Seija Heusser-Honkanen
Seija Heusser-Honkanen.Pekka Sivukari /Yle

Nykyisin työyhteisövalmentajana, elämäntapakouluttajana ja hypnoositerapeuttina työskentelevä Seija Heusser-Honkanen puhuu omasta kokemuksesta. Nurmeksesta syntyisin oleva Heusser-Honkanen muutti Sveitsiin vuonna 1980. Ekonomiksi opiskellut Seija teki työtä mm. yksityisissä pankkitaloissa ja erikoistui rahastosijoituksiin. Nousujohteinen ura vei johtajaksi ja kansainvälisten säätiörahastojen neuvojaksi. Jokin kuitenkin kaihersi mieltä.

- Se alkoi silloin kun huomasin, että mitä korkeammalle pallille pääsen, sitä tyytymättömämpi olen. Tiesin että minun täytyy lähteä etsimään itse, mitä haluan elämältä, Seija Heusser-Honkanen muistelee.

Heusser-Honkanen alkoi työn ohessa kouluttautua uudelleen, kokonaan uudelle alalle. Opintoja kertyi mm. psykologiasta, luontaislääketieteestä ja elämäntapavalmennuksesta. Pari vuotta sitten hän muutti sveitsiläislähtöisen aviomiehensä kanssa Suomeen, ja tekee nyt työtä Outokummusta käsin.

Kiireen keskellä täytyy uskaltaa joskus pysähtyä

Maailma on täynnä mahdollisuuksia, nykyisin kenties enemmän kuin koskaan. Silti moni kokee, ettei ole mahdollisuutta tarttua noihin mahdollisuuksiin - ei vaikka elämäntilanne tuntuisi kuinka epätyydyttävältä tahansa. Stressi ja kiire ovat kaikille tuttuja. Ihmissuhteet kärsivät, kun aika ei niiden hoitamiseen tunnu riittävän. Seija Heusser-Honkasen mielestä kaiken tämän keskellä pitäisi uskaltaa pysähtyä.

- Huono olo on just siitä merkki, että jotain pitäisi tehdä, eikä vain kiirehtiä pois siitä hetkestä. Ensimmäinen askel on se että me pysähdymme, uskallamme pysähtyä oikeasti. Se tarkoittaa sitä, että ymmärrät keskittyä vaan tähän hetkeen. Et ajattele menneisyyttä etkä tulevaisuutta vaan olet tässä hetkessä, tässä ja nyt, Seija Heusser-Honkanen neuvoo.

Hei, tämä on se mitä oikeastaan haluaisit tehdä tässä maailmassa!

Seija Heusser-Honkanen

Pysähtyessään löytää sisältään huonojakin asioita, mutta ne Heusser-Honkanen kehottaa hyväksymään.

- Se kuulostaa kamalalta, koska me aina paetaan tätä pahaa. Mutta samalla saat lisää energiaa. Tää energia auttaa hyväksymään asioita, joille et voi mitään. Se auttaa myös pääsemään eteenpäin. Lähdetään etsimään sitä omaa, todellista minää.

- Silloin kun tälle matkalle lähtee, se oma todellinen minä alkaa siellä kuiskailla. "Hei, tämä on oikeastaan se mitä haluaisit tehdä tässä maailmassa!" Se täytyy ottaa tosissaan, sitä täytyy ruveta kuuntelemaan, keskittymään tähän hetkeen. Sieltä se tie löytyy, elämä tuntuu mielekkäältä, Seija Heusser-Honkanen vakuuttaa.

Heusser-Honkasen mukaan muutoksen tekemiseen riittää seitsemän askelta, 'seitsemän siltaa'. Tätä metodia hän kiertää kertomassa luennoilla mm. työyhteisöissä.