1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi kummeksuu kritiikkiä saattohoitolääkärin huumejutussa

Yle uutiset uutisoi tiistaina Kanta-Hämeen poliisilaitokseen kohdistuvasta kritiikistä niin sanotussa saattohoitolääkärin huumejutussa. Jutussa Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvostelee Hämeenlinnan poliisin tekemää rikostutkintaa. Kanta-Hämeen poliisipäällikkö Osmo Ovaskan mukaan tutkinta on tehty asiallisesti eikä siinä ole mitään huomautettavaa.

Kotimaan uutiset
Kanta-Hämeen uusi poliisipäällikkö Osmo Ovaska
Kanta-Hämeen tuore poliisipäällikkö Osmo Ovaska katselee kehityksen suuntaan luottavaisin mielin.YLE / Jouko Uschanoff

A-studion mukaan saattohoitolääkärin huumejuttussa lääkäri oli kerännyt huumausaineeksi luokiteltuja voimakkaita kipulääkkeitä varastoon. Lääkkeitä jaettiin osastolla potilaille ja suuri osa lääkkeistä katosi sairaalasta kokonaan. Lääkäri sai syytteet huume ja virkarikoksesta. Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi syytteet viime viikolla.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvostelee nimenomaan sitä, että Hämeenlinnan poliisi ei tehnyt tutkinnassa kotietsintää, vaikka lääkäri myönsi vieneensä suuren määrän huumelääkkeitä kotiinsa.

- Jälkikäteen arvoituna olisi kyllä ollut paikallaan kotietsinä tehdä. Kun on näinkin vakavasta rikosepäilystä kysymys, pitäisi kyllä kaikki mahdolliset tapahtumakulut selvittää mitä selvitettävissä on, sanoo Tolvanen.

Kanta-Hämeen poliisipäällikkö Osmo Ovaska kiistää Hämeenlinnan poliisin toimintaan kohdistuneen kritiikin.

- Tutkinnajohtajalla oli kotietsinnän tekemättä jättämiseen selvä syy. Siihen ei ollut tutkinnallista tarvetta. Sieltä ei todennäköisesti ei olisi löytynyt mitään, joten se päätettiin jättää tekemättä.

Ovaska: Julkiseen miekkailuun ei lähdetä

Ovaska on keskustellut asiasta tutkinnanjohtajan kanssa ja lukenut rikosilmotuksen ja siihen tehdyt tutkijoiden merkinnät.

- Sen dokumentin perusteella se vaikuttaa aivan normaalilta ja asianmukaisesti tehdyltä tutkinnalta. En kyllä purematta niele tätä arvostelua.

- Käsittääkseni syyttäjä on meidän tutkimuksen perusteella hyvin voinut syyteharkinnan suorittaa eikä ole pyytänyt mitään lisätutkintaa tässä asiassa.

Osmo Ovaskan mukaan kritiikillä ei ole Kanta-Hämeen poliisissa enää seuraamuksia.

- Minulle riittää, että olen keskustellut asiasta ja lukenut rikosilmoitusdokumentin. Minulle ei ole mitään tarvetta lähteä tästä asiasta julkisuudessa miekkailemaan. Me etenemme tässä asiassa syyttäjän kanssa, jos hän lisätutkintaa esimerkiksi pyytää.

Lue seuraavaksi