Käytettyjen oppikirjojen kauppa käy hyvin

Jyväskylässäkin toimiva oppikirjojen myyntiin keskittynyt Jamera-ketju kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan yli 30 prosenttia.

oppikirjat
Nainen katselee kirjaa kirjakaupassa.
Yle

Jyväskylässä, Helsingissä, Lahdessa, Oulussa ja Tampereella toimiva ketju myy pääasiassa käytettyjä ja uusia oppikirjoja. Kolmesta yrityksestä koostuvan Jamera-ketjun liikevaihto oli viime vuonna yli 9 miljoonaa euroa.

Jamera pääsi Kauppalehden vuoden 2012 menestyjät-listalle, jonne listataan taloudellisesti menestyneitä yrityksiä. Jameran omistajien Anne ja Janne Maaningan mukaan liikkeen menestyksen salaisuus on se, että toiminta on suunniteltu tarkasti opiskelijoiden kannalta.

- Olemme esimerkiksi ottaneet paljon selvää siitä, missä opiskellaan ja missä vaiheessa kirjoja tarvitaan ja mitä kirjoja, Janne Maaninka kertoo.

Opintojen aikatauluista riippuen hiljaiset ja vilkkaat päivät vaihtelevat liikkeessä. Ruuhka-aikoina Jamerassa on pidennetyt aukioloajat.

- Lukiokirjojen osalta selvitämme kurssitarjottimet, joten osaamme arvioida kirjojen tarvetta etukäteen.

Oppikirjojen myynti eroaa perinteisestä kirjakauppatoiminnasta siten, että satunnaisia asiakkaita ei liikkeessä juurikaan vieraile.

Omistajien mukaan koulun käytävillä ja sosiaalisessa mediassa tapahtuva kirjojen vaihto ei uhkaa Jameran liiketoimintaa.

- Sellaista on tehty aina. Mutta jos haluaa nopeasti useamman kirjan kerralla seuraavaa jaksoa varten, se onnistuu yleensä meillä kätevästi, Janne Maaninka kertoo.

Anne Maaningan mukaan ammattiopistossa käytettävien kirjojen myynti kasvaa tällä hetkellä eniten.