Tämä on näppäimistö ja tämä on hiiri

Kun työikäiset ovat vähentyneet kansalaisopiston tietokonekursseilta, vanhemmat ihmiset ovat tulleet tilalle. Atk-kurssilla pääsee nopeasti irti tietokonepeloistaan ja löytää uuden maailman.

näppäimet
Käsi kannettavan tietokoneen vieressä hiirellä.
YLE

Joka viikko Etelä-Karjalan kansalaisopistossa Lappeenrannassa noin 150 vanhempaa miestä ja naista saa oppia tietokoneen käytössä. Moni eläkeläinen on päättänyt vapaa-ajan lisääntyessä oppia tietokoneen ja internetin käytön.

Vanhempien ihmisten pelot tietokoneita kohtaan juontavat usein työelämästä tai omilta lapsilta ja lapsenlapsilta, sanoo atk-kursseja vetävä mikrotukihenkilö Petri Kukko.

- Joskus on sanottu, että älä koske siihen koneeseen, se menee sekaisin. Tai lapsi sanoo, että älä sotke minun asioita, se menee rikki. Kone ei käyttämällä mene rikki. Ja jos jotakin ei tiedä, niin aina kannattaa kysyä, neuvoo Kukko.

Näppäimistön kirjaimet väärässä järjestyksessä

Etelä-Karjalan kansalaisopistolla puhutaan edelleen atk-kursseista, vaikka nykyaikaisempi nimi lienee tietotekniikka. Kun eläkeläinen ei koskaan ole tietokonetta käyttänyt, pitää lähteä liikkeelle hyvin perusasioista.

- Alkeiskursseilla lähdetään näppäimistön opettelusta liikkeelle. Käydään läpi isojen kirjainten kirjoittaminen ja erikoismerkit, prosentit ja eurot. Monelle pelkkä välilyönti on vaikea käyttää, Petri Kukko kertoo.

Moni uusi opiskelija ihmettelee myös, miksei näppäimet ole aakkosjärjestyksessä. Kun näppäimistö alkaa olla tuttu, on aika kesyttää hiiri. Hiiren käyttäminen voi olla aika vaikeaa, jos ei ole koskaan tietokonetta käyttänyt.

- Onneksi nykyään on kaksi vaihtoehtoa, irtohiiri tai koneessa oleva tasohiiri.

Vuosikymmeniä vanha vinkki pasianssista hiiren opetusmenetelmänä on edelleen toimiva. Kukon mukaan kansalaisopiston atk-tunneilla pasianssia ei olla pelattu, mutta hän on monesti oppilaille maininnut pelistä.

- Se on hyvä ajanviete, missä tulee ihan vahingossa hyvää käsi-silmä -koordinaatioharjoitusta, Kukko sanoo.

Tietokonevinkkejä vanhuksille?

Internet pelottaa aluksi vanhempia ihmisiä. Mikrotukihenkilö Petri Kukon mielestä osasyy siihen on viestimissä. Mediassa kerrotaan paljon pankkitunnusten kalastelusta, viruksista ja haittaohjelmista.

- Medialta kaipaisi enemmän neuvontaa, miten tyhjennät selaushistorian, kuinka asioida turvallisesti verkkopankissa ja niin edelleen. Näistä asioista voisi vanhemmille ihmisille järjestää vaikka jonkinlaisia tietoiskuohjelmia, Kukko pohtii.

Viruksista voisi kertoa enemmän myös nuorille, sillä suurin osa koneilla olevista viruksista löytyy nuorten käyttämiltä koneilta, ei vanhojen ihmisten.

- Tämä kertoo myös monien nuorten tietämättömyydestä ja varomattomuudesta internetin suhteen.

Tulevaisuuden palvelut ja lapset ajavat nettiin

Aikaisemmin Lappeenrannassa atk-kursseilla oli paljon työikäisiä. Kurssit olivat lähinnä iltaisin. Nyt työikäiset ovat vähentyneet ja eläkeläiset ovat vallanneet kurssit. Samalla kurssien ajankohta on muuttunut.

- He käyvät tunneilla mieluummin päivällä, kuin illalla, sanoo Kukko.

Ikäihmisten tietokoneiden opiskeluintoon Petri Kukko näkee kaksi syytä. Yksi on tulevaisuuden palvelut.

Kuvapuhelut verkon kautta esimerkiksi lapsenlapsille ovat hyvin mukavia

Petri Kukko

- Mediassa kerrotaan, miten tulevaisuudessa äänestetään netissä ja kaikki muutkin palvelut menevät nettiin.

Toinen syy on lapset ja lapsenlapset. Vanhemmat ihmiset saattavat olla Facebookissa, mutta eivät koskaan kirjoita tai laita sinne mitään kuvia.

- He vain seuraavat sukulaistensa kuulumisia. Myös kuvapuhelut verkon kautta esimerkiksi lapsenlapsille ovat hyvin mukavia ja suosittuja vanhempien ihmisten keskuudessa, Kukko kertoo.

Suomessa tietokonemaailmassa tulee nykyään myös helposti toimeen suomella, eli kielimuuriakaan ei enää ole.

- Ohjelmistot ovat suomeksi ja suomalaisilla sivustoilla voi huoletta etsiä tietoa ja palveluita. Mutta toki esimerkiksi englanninkieli avaa internet-maailmaa aivan erilailla, Petri Kukko toteaa.