Kevätmuodin värit syrjäyttävät mustan pukeutumisessa

Suomalaiset suosivat perinteisesti mustaa, mutta kevätmuodin väriloisto syrjäyttää pian tummat värit. Kevään mallistoissa on sekä utuisia pastellisävyjä että kirkkaita karamellivärejä.

Kotimaa
Kirkkaat vastavärit luovat kontrastia Liu Jo -mallistossa.
Kirkkaat vastavärit luovat kontrastia Liu Jo -mallistossa.Muotikaupan Liitto

Mustaa, harmaata, ja jälleen mustaa. Pääasiassa näitä värejä näkyy helsinkiläisten pukeutumisessa talvisessa katukuvassa. Myös Muotikaupan Liiton toimitusjohtajan Yrjö Gorskin mukaan suomalaiset suosivat tummia värejä. Yleensä värit pääsevät loistamaan vain urheiluvaatteissa.

- Tummiin pukeutuminen on meillä perinpohjainen perimä siitä huolimatta, että kansallisasumme ovat hyvin värikkäitä, etenkin Lapin alueella.

Monet valitsevat mustan värin, koska se on käytännöllinen. Musta häivyttää sekä lian että liikakilot.

- Liikkeissä on värikkäitäkin vaatteita tarjolla, mutta sisäänostajat huolehtivat kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti, että asiakkaiden kaipaamia tummia vaatteita on riittävästi saatavilla. Vaaterekistä tarttuukin yleensä nimenomaan mustaa suomalaisten asiakkaiden mukaan.

Myymälämiljööt muuttuvat karamellikaupoiksi lähikuukausina.

Muotikaupan Liiton toimitusjohtaja Yrjö Gorski

Kevät tuo väriloiston

Kevät saanee kuitenkin synkät suomalaisetkin kukoistamaan. Yrjö Gorski Muotikaupan Liitosta uskoo, että kevätmuoti räjäyttää väripankin vaatekaupoissa ja kaduilla.

- Kaikki meidän ammattilaisemme ovat sanoneet, että myymälämiljööt muuttuvat karamellikaupoiksi ihan lähikuukausina. Tummuus voi hyvin nopeasti kadota kaduilta, jos ihmiset seuraavat muotia pukeutumisessa.

Kirkkaiden värien lisäksi kevätmallistoissa on myös hempeitä ja utuisia pastellisävyjä. Gorski suosittelee pukeutumisneuvojan apua niille, jotka kaipaavat apua värien käyttöön. Mutta jos ajatus värikkäistä vaatteista hirvittää, on mustiinkin pukeutuminen ihan hyvä vaihtoehto.

- Muotialan vanhan sanonnan mukaan musta on aina muotia. Se on perusväri, joka toimii kaudesta toiseen.

Gorski arvelee, että kuluu vielä muutama vuosi, ennen kuin suomalaiset uskaltavat käyttää värejä yhtä rohkeasti kuin ulkomailla.