Fiilismuusikko Mikael Saari jännittää ihan sikana

Uuden Musiikin Kilpailun jälkeinen tulevaisuus on Mikael Saarelle avoin. Säveltäjä ja tulkitsija toivoo, ettei jää työttömäksi. Hän kuvaa itseään rämpyttelijäksi.

viihde
Mikael Saari hymyilee kahvilassa.
Katariina Luoma / Yle

Laulaja-lauluntekijä-opiskelija Mikael Saari jännittää koko UMK-kilpailua ja myös sen jälkeistä tulevaisuuttaan.

- Ihan sikana jännittää. Jos suoraan sanon, niin lähdin kilpailuun, koska vähän huolestuttaa mistä saan töitä valmistumisen jälkeen, kertoo neljättä vuotta Lahden ammattikorkean musiikkiteatterilinjalla opiskeleva Saari.

Saari toivoo saavansa UMK:n avulla jalkansa musiikkimaailman oven väliin. Hän on nyt yltänyt Uuden Musiikin Kilpailussa 12 parhaan joukkoon kappaleellaan We Should Be Trough.

Uuden Musiikin Kilpailu on paitsi esiintymis-, myös sävellyskilpailu, jota on markkinoitu myös lauseella: "Yksi biisi voittaa 100 miljoonaa kuulijaa." Mikael Saari esittää sävellyksensä itse.

- Harkitsin kyllä, että pyytäisin jotain muuta esittämään kappaleen, mutta sitten se tuntuikin niin omalta. Ruuvasin sovituksen aika ylös, että pääsen revittelemään. Ehkä ensi vuonna annan sävellykseni jollekin toiselle, Saari hymyilee.

Saari vähättelee omaa muusikon taustaansa.

- En oikeastaan ole esiintyjä, vaan teininä rupesin soittamaan kitaraa kun piti iskeä tyttöjä. Musiikkiteatteriopintoihin ajauduin kavereiden kautta. En osaa soittaa, olen itseoppinut rämpyttelijä, kauniisti sanottuna fiilismuusikko, kuvaa Saari.

_We Should Be Through _on piano- ja lauluvetoinen vahva balladi.

- Tuomas Vertanen on pianisti, joka hioi kappaleen sellaiseksi kuin se on, nostaa Saari esille esiintymiskaverinsa.

Mikael Saari haluaa siis jatkaa paitsi säveltämisen, myös soittamisen, laulamisen ja teatterinkin parissa. Parhaillaan hän on työharjoittelussa Lahden kaupunginteatterin Hair!-musikaalissa.

- Kieltämättä on ollut vähän kiirettä opintojen, UMK:n ja teatterin kanssa.

Ei muutoksia biisiin

Tuomareiden edessä Mikael sai kappaleestaan varsin hyvää palautetta. Tosin toiveena oli, että teosta sovitettaisiin popimpaan suuntaan. _We Shoud Be Through:ssa _ei ole varsinaista kertosäettä, eikä se ole perinteinen euroviisu, vaan varsin murheellinen kappale.

- Se on tehty entisen tyttöystävän kodissa hänen pianollaan. Sanat eivät ole suoraan mistään tilanteesta, kuvaa säveltäjä.

Olin ehkä tuomareiden edessä kiltti, mutta tänään esitän sen juuri sellaisena kuin se oli.

Tuomarien toiveiden mukaan Mikael Saari ei kappalettaan muuta.

- En tehnyt sille mitään. Olin ehkä tuomareiden edessä kiltti, mutta tänään esitän sen juuri sellaisena kuin se oli.

Kilpakumppaneitaan Mikael Saari kehuu vuolaasti. Kuulemma kappaleitakaan ei kuule neutraalisti, koska ihmiset ovat niin mukavia.

- Kauhean mukavia kaikki! Meillä on ollut kuliseissa hauskaa. Siellä on meitä monta, joille tämä on ihan uutta, kuvaa tilannetta kulisseissa lahtelainen nuori mies.

Mitä sitten UMK:n ja mahdollisten Euroviisujen jälkeen?

- Unelmoin, että saisi tehdä ihan kaikkea, myös musiikkia ja teatteria. Varmasti voi tehdä tällä alalla sitä sun tätä, on ihana tehdä sävellyshommaa toisaalta ja rokkikeikkaa yleisön edessä. Oman levyn jos pääsisi tekemään ja myös biisejä muille. Tanssijana olen huono, luettelee Saari.