1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Talvi rankaisee hiuksia

Talviaikaan hiustenhoidossa tulisi muistaa erityisesti kosteutus ja päänahan hoito. Kaljukin tarvitsee kosteutta, vaikka hiuksille tarkoitettua hoitoainetta ei käytäkään.

Kuva: Yle

Ulkona ronskisti pakkasta. Sisällä patterit tai leivinuuni hohkaa lämpöä. Hiukset sähköistyvät ja tuntuvat karisevan latvoista.

Normaali tilanne Suomen talvessa, sanoo kajaanilainen kampaaja Helena Qvist.

Sisäilma on kuuma ja kuiva, ulkoilma on kylmä ja kuiva. Talvi on hiuksille rankkaa aikaa.

Helena Qvist

- Sisäilma on kuuma ja kuiva, ulkoilma on kylmä ja kuiva. Talvi on hiuksille rankkaa aikaa, mutta apu löytyy hoitoaineista.

Hiusten hoitoaine voi olla pois huuhdeltava tai hiuksiin jätettävä.

- Suomalaisten hiukset kaipaavat kosteutta, ja hoitoaineet auttavat, Qvist korostaa.

Kampauskaan ei kärsi pipon alla jos hiukset ovat hoidetut ja kampauksen pohjatyö on tehty hyvin.

Kaljukin kaipaa kosteutusta talvella

Hiusten lisäksi päänahka kuivuu talvella.

- Pakkasilla päänahka usein oireilee ja kaipaa kuorintaa ja kosteutta. Kuorintahoidoista ovat miesasiakkaatkin innostuneet ensimmäisen kokemuksen jälkeen, kun tunne on ollut virkistynyt, Qvist kertoo.

Hiusten lisäksi päänahka kuivuu talvella.

Miehen hiukset saattavat olla kokonaan pois ajellut, jolloin päänahan hoito tapahtuu kullekin sopivilla, kosteuttavilla hoitovoiteilla.

- Monet miehet päätyvät ajelemaan pään kaljuksi, jos hius alkaa ohenemaan. Usein ajatellaan, että se on kätevämpää ottaa kaikki pois kuin alkaa peitellä paljasta kohtaa jäljellä olevilla hiuksilla, Qvist kertoo kokemuksesta.

Peroksidiblondit kuuluvat 1980-luvulle

Hiusten äärimmäinen valkaiseminen ei ole enää tätä päivää. 1980-luvulla valkoistakin valkoisempi tukka oli muotia.

- Silloinhan hiusten väri oli karrikoidusti musta, punainen tai valkoinen. Nyt on monia satoja sävyjä käytettävissä, ja värit ovat hellempiä, Qvist vertaa.

Suoralle ja hennolle hiukselle ei saa toteutettua sellaista mallia, jonka pohjana on paksu ja luonnonkihara hius.

Helena Qvist

Peroksidi on kemiallinen yhdiste, joka mielikuvissa yhdistetään juuri hiusten tai vaatteiden valkaisuun.

- Se on äärettömän kova käsittely eikä sitä hiuksille mielellään aleta tehdä. Hyvin harvalle valkoiset hiukset passaavatkaan. Pyrimme keskustelun kautta hakemaan sellaista väriä tai leikkausta, joka asiakkaalle sopii, Qvist muotoilee.

- Internetin välityksellä hiusmuoti leviää nopeasti, ja sitä halutun mallin mielekkyyttä mietitään joskus yhdessä asiakkaan kanssa. Toiveitahan saa aina esittää, mutta esimerkiksi suoralle ja hennolle hiukselle ei saa toteutettua sellaista mallia, jonka pohjana on paksu ja luonnonkihara hius. Ja sama pätee toisinkin päin.