Suomenpystykorvan tie perintökohteeksi mutkainen

Koirarodulle ei välttämättä löydy paikkaa Unescon perintöluetteloista. Maailmanperintökohteet ovat pääasiassa rakennuksia ja luontokohteita. Uudemmassa aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa Suomi ei ole edes vielä mukana.

Kotimaa
Metsästäjä ja koira metsässä.
Yle

Suomenpystykorvan saaminen Unescon maailmanperintökohteiden listalle ei ole yksiselitteistä. Suomen Pystykorvajärjestö, Kennelliitto ja Metsästäjäliitto ovat tutkineet mahdollisuutta saada Suomen kansalliskoira Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Koirarotuja ei hyväksytä varsinaiseen Unescon maailmanperintöluetteloon, jossa on pääasiassa rakennuksia ja luontokohteita. Kulttuuriperinteitä kuten tanssia, ruokakulttuuria ja juhlatapahtumia pyritään suojelemaan omalla aineettoman kulttuuriperinnön listalla.

Ministeriö ei ota kantaa pystykorvaan

Kulttuuriasiainneuvos Leena Laaksonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä ei ota kantaa, onko suomenpystykorvaa mahdollista saada listalle.

- Suomi ei ole vielä liittynyt aineettoman sopimuksen jäseneksi. Eduskunnalta on saatu hyväksyntä liittyä sopimukseen ja asiaa käsitellään keväällä.

Koirarotu ei yksiselitteisesti sovi yhteenkään aineettomankaan sopimuksen kategorioista.

- Voitaisiin ajatella, että suomenpystykorvaan liittyy jokin ilmiö kuten metsästys, joka periaatteessa voitaisiin hyväksyä kulttuuriperintölistalle, kulttuuriasiainneuvos Leena Laaksonen toteaa.