1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Keskustelu opintoajoista kävi villinä

Ihmiset innostuivat keskustelemaan päivän valmistumisaikauutisesta niin Suoran linjan keskustelupalstalla kuin sosiaalisessa mediassakin. Moni siirtäisi vastuun venyneistä opintoajoista opetuksen järjestäjälle. Myös työkokemuksen tärkeyttä painotettiin.

Osallistu
Opiskelija oppitunnilla
Yle

Moni keskustelija nosti esiin työllisyystilanteen ja elämän epävarmuuden valmistumisen jälkeen. Nimimerkki T.A.I. ihmetteli, miksi opintourien lyhentäminen on niin kamalan tärkeää tässä työllisyystilanteessa.

- Työvoimapulaa ei tässä maassa ole eikä varmasti tulekaan, T.A.I. totesi.

Opiskelijat kertoivat kokemuksiaan siitä, ettei töitä irtoa, ellei ole jo työkokemusta omalta alalta.

- Jos et onnistu saamaan riittävästi alan työkokemusta opiskeluaikana, kukaan ei työllistä sinua, kertoi nimimerkki SH.

Valmistuminen kortistoon ei innosta

YT-neuvottelu-uutisten ja nousevien työttömyyslukujen maassa opiskelija ei uskalla valmistua, sillä kohtalona olisi työttömyyskortisto.

- Kaikessa raadollisuudessaan opiskelijuus tuntuu työttömyyttä paremmalta ja on myös kanssaihmisten silmissä "kunniallisempaa", nimimerkki 6. vuosi kertoi.

- Valmistumisen jälkeen koittaa epävarmuus. Työtä ei ole välttämättä saatavilla. Silloin on turvallisempaa pysyä opiskelijana ja työttömyyden sijaan opiskella esimerkiksi yksi sivuaine lisää, kertoi nimimerkki Raha ei ole ainoa arvo.

Entä yliopiston vastuu?

Opintojen viivästyminen laitetaan usein mediassa ja keskustelussa opiskelijoiden itsensä syyksi. Nimimerkki yo-opetuksen ammattilainen siirtäisi katseen toisaalle.

- Oikeampi kehys on yliopiston toiminta tutkintojen ja opetuksen suhteen. Tutkintojen rakenne, niiden suunnittelu, opetuksen järjestelyt, sen laatu, opiskelijoiden ohjaus ja opiskeluilmapiiri ym. ovat niitä ratkaisevia tekijöitä, joiden parempaan hoitamiseen tulisi nyt kaiken huomion kohdistua, ammattilainen totesi.

Twitterissä muistutettiin, että laitosten rahoitus tulee osin maisterintutkintojen perusteella.

- Jos ei valmistuta, rahoitus saattaa laskea, ja se vaikeuttaa opetuksen toteuttamista, Markku Niemivirta totesi.

Nimimerkki Ei tietenkään lyhennetä piti koko rajauskeskustelua naurettavana.

- Yliopistolla ei kyllä kai kukaan uskonutkaan, että opintoajan rajaus vaikuttaisi todellisiin opiskeluaikoihin mitenkään. Yliopistoissa ollaan jo kovin totuttu kaikenlaiseen teatteriin loputtoman uudistamisen ja uuden johtamisen keskellä.

Opiskelijan elämäntilanne vaikuttaa

Moni keskustelija muistutti, ettei noin 500 euron opintotuella elä, ja nykyisessä taloustilanteessa opintolainan ottaminen epäilyttää. Rahatilannekin osaltaan aiheuttaa stressiä, joka ei ainakaan auta valmistumaan nopeasti.

- Opiskelijan arkipäivä ja lähtökohdat määrittävät opiskelijan toimintaa. Siihen vaikuttavat mm. yhteiskunnan tuki ja opiskelijan henkilökohtainen elämäntilanne, totesi nimimerkki Osin näin.

Facebookissa Elmo Rautio totesi, että opiskelu on jo nyt aivan riittävän hankalaa.

- Opiskelusta on tehty jo nyt niin käsittämättömän vaikeaa ja taloudellisesti haastavaa, että uskoisin jokaisen pyrkivän pois tästä helvetistä niin pian kuin suinkin mahdollista, Rautio sanoi.

Paineet voivat viedä myös mielenterveyden.

- Osin juuri opiskelijoiden niskaan kasatut paineet tuottavat näitä mielenterveysongelmia. Peruskoulu ja lukio on tietyllä tavalla turvallista seilata läpi, mutta yliopistossa voi iskeä ahdistus omasta tulevaisuudesta, muistutti nimimerkki Opiskelijan mielenterveys.

Lue seuraavaksi