1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalaisyhtye tavoittelee eurooppalaista ennätystä

Bluesin MM-kisoiksikin kutsuttuun tapahtumaan pääsee kolmatta kertaa suomalainen bändi. Tähän saakka yksikään eurooppalaisyhtye ei ole yltänyt kilpailun finaalin.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

International Blues Challenge järjestetään Yhdysvalloissa Memphis Tennesseessä ensi viikolla. Suomea kansainvälisessä blueskilpailussa edustaa lahtelais-pirkanmaalainen Ismo Haavisto Band.

Haavistolla on asenne kohdillaan. Tavoitteena on finaalipaikka bluesin MM-kisoinakin tunnetussa tapahtumassa. Tähän saakka, 29 vuoden aikana,  yksikään eurooppalaisyhtye ei ole yltänyt finaalin.

- Meidän sarjassa on noin 120 bändiä, joista suurin osa on amerikkalaisia. Soitannollisesti ollaan varmaan samalla tasolla suurimman osan kanssa, mutta heillä on tietenkin kotikenttä- ja kulttuurietu, Haavisto pohtii.

Salaisina aseina Ismo Haavisto Bandillä ovat suomalainen eksoottisuus ja omat biisit.

-Nimenomaan omia biisejä. Kilpailuohjeistuksessakin on mainittu "no mustang sally -rule" eli Mustang Sallya sinne ei kannata mennä soittamaan, Ismo Haavisto naurahtaa.

Kipinä syttyi 13-vuotiaana

Taitavana huuliharpistina tunnettu Haavisto syttyi soittimesta jo 13-vuotiaana kuultuaan Pepe Ahlqvistin taidonnäytteen.

- Jos noin pienestä soittimesta saa tommosia ääniä, niin pakkohan sitä on lähteä kokeilemaan. Olin jo seuraavana keväänä Torvessa, 13:n vanhana ekalla blueskeikalla, muusikko muistelee.

Se oli tietenkin hieno tilanne, kun pääsi omalle idolille näyttämään, että täältä pesee.

Ismo Haavisto

Nykyään Haavisto on yksi harvoista suomalaisista bluesmuusikoista, joka voi elättää itsensä musiikilla. Erityisellä lämmöllä hän muistelee jamittelua harpisti-idolinsa Kim Wilsonin kanssa.

-Se yritti ihan selvästi kyykyttää. Pisti pahan sävellajin ja pahan aseman, kertoo Haavisto.

Kokemattomammalla olisi saattanut mennä sormi suuhun, mutta Haavistoa ei helpolla säikäytetä.

- Kun Wilson huomasi, että sieltähän tuleekin asiaa, hän räjähti nauramaan. Se oli tietenkin hieno tilanne, kun pääsi omalle idolille näyttämään, että täältä pesee, Haavisto nauraa.