Ekumeeninen rukousviikko muistaa Intian kastittomia

Kristillisten uskontojen väliseen vuoropuheluun kannustava rukousviikko alkaa tänään. Kansainvälisen viikon aiheena on intialaisia kristittyjä haastava kastijärjestelmä. Sunnuntaina voi kuunnella myös viikkoon liittyvää valtakunnallista radiojumalanpalvelusta Yle Radio 1:stä.

Tänään alkaa kansainvälinen ekumeeninen rukousviikko, jota juhlistetaan kaikkialla maailmassa. Kristittyjen ja erilaisten kristillisten uskontojen väliseen vuoropuheluun kannustavan viikon teemana on tänä vuonna "Vain tätä Jumala sinulta odottaa".

Rukousviikon aikana muistetaan kastittomia kansalaisia, ja sen aineisto on valmisteltu Intiassa. Kastijärjestelmä haastaa intialaisia kristittyjä kirkkoja, jotka kamppailevat myös opillisten eroavaisuuksien sekä hajaannuksen kanssa.

Rukousviikon avajaisiksi suomalaissa kirkoissa luetaan vuoden 2013 rukouspäiväjulistusta, jonka on allekirjoittanut tasavallan presidentti Sauli Niinistö.Viikon aikana järjestetäään monia ekumeenisiä rukoustapahtumia, kirkkovaelluksia, ristisaattoja sekä konsertteja ja luentoja.

Sunnuntaina Yle Radio 1 lähettää valtakunnallisen radiojumalanpalveluksen Helsingin tuomiokirkosta kello 18. Ekumeenisella kirkkovaelluksella saarnaajana on Helsingin Saalem -seurakunnan johtaja Mika Yrjölä ja liturgina kirkkoherra, isä Tuomas Mäkipää. Päätössanat lausuu piispa Irja Askola.

Palvelus on rakenteeltaan anglikaaninen evensong, ja sen ovat järjestäneet Suomen anglikaaninen kirkko, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta sekä Helsingin ekumeeninen toimikunta.

Kansainvälistä ekumeenista rukousviikkoa on juhlistettu jo yli sadan vuoden ajan. Suomessa viikkoa on vietetty säännöllisesti 1960-luvulta lähtien.