Roskaruokabrunssi tarjoaa vanhaa ruokaa uudella asenteella

Joukko aktiivisia järjestää lauantaina Helsingissä Roskaruokabrunssin, jonka ainekset tulevat kauppojen ja ravintoloiden muuten roskiin menevistä ruoista. Tavoitteena on paitsi pohtia ruoan suurta hävikkiä keksiä myös keinoja käyttää ylijäävät elintarvikkeet uudella tavalla.

Kotimaa
Elintarvikkeita.
Comstock / BananaStock Ltd.

Helsingissä herätellään jälleen keskustelua ruoan päätymisestä roskiin. Joukko aktiivisia järjestää lauantaina Roskaruokabrunssin, johon ruoka saadaan lahjoituksina etelähelsinkiläisistä kaupoista, ravintoloista ja leipomoista.

Esimerkiksi helsinkiläiset syytävät ruokaa roskiin vuodessa yli 20 kiloa henkilöä kohti. Tästä lähes puolet olisi syömäkelpoista.

Brunssin järjestäjänä toimiva yhteiskunnallisen markkinoinnin suunnittelija Arto Sivonen huomauttaakin, että suurin osa hävikkiruoasta tulee nimenomaan kotitalouksista.

- Se on kaikkein tärkeintä mitä me jokainen voidaan ajatella sen eteen, että ei osteta turhaa ruokaa, ei oteta ylimääräistä ruokaa ja jos sitä jää yli mitä siitä voi tehdä. Miten sitä vois jakaa tai hyödyntää.

Ruoalla on aina arvonsa

Sivosen mukaan opittavaa on myös edellisiltä sukupolvilta.

- Se liittyy nimenomaan asenteeseen, että kaiken pitää olla ultratuoretta. Ei osata tehdä enää ruokaa niin kuin edeltävät sukupolvet käyttivät vaikkapa juurekset. Jos ne eivät olleet ihan tuoreita, niistä tehtiin uuniruokaa jne. On kyse myös taidoista.

Vaikka ruoka brunssille tulee pääosin lahjoituksina, on syömingeillä hintansa. Aikuinen maksaa annoksestaan 15 euroa ja lapset puolet vähemmän.

- Pantiin pieni hinta sen vuoksi, että ruokaa pitää sen verran arvostaa, että vaikka se on hävikkiä ja päivämäärä on mennyt, se on silti ruokaa ja arvokasta ja siitä kuuluu maksaa, Sivonen perustelee.

Tuotto brunssista ohjataan Kirkon Ulkomaanavulle ja sitä kautta ruoka-apuun.

Aistit kertovat mitä voi syödä

Ennen brunssia Sivonen on ollut mukana järjestämässä roskaruokaillallisia, joissa osallistujat toivat omista kaapeistaan vanhaksi meneviä tai muuten käyttämättä jääviä ruoka-aineita ja loihtivat niistä yhdessä aterian.

Hän kehottaakin ihmisiä luottamaan enemmän omiin aisteihinsa kuin pakkausten päivämääriin.

- Ehkä paras neuvo näissä päivämääräasioissa on se, että maistaa ja haistaa ja arvioi, että voiko tätä syödä. Monesti ruoka on mennyt pilalle, mutta ei aina ja se oma arvio voi sen pelastaa.

Brunssi on loppuun varattu, mutta jonoon voi ilmottautua esimerkiksi Facebookin kautta.