1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi: Nainen katseli 150 potilaan tietoja luvatta

Poliisi epäilee kemijärveläistä naista potilastietojen luvattomasta katselusta. Naisen epäillään katsoneen ilman lupaa noin 150:n sairaala Lapponian potilaan tietoja kahden viime vuoden aikana.

Kotimaan uutiset

Rikoskomisario Esa Harju Lapin poliisilaitoksesta sanoo, että epäilty työskenteli Kemijärven kaupungin sosiaali- ja terveysosaston palveluksessa, mutta ei ole enää virassa. Häntä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta.

Poliisi ei ole vielä kuulustellut epäiltyä. Jutun esitutkinta on vielä alkuvaiheessa. Harju arvioi, että esitutkinta saadaan valmiiksi kevään aikana.

Jos epäillyt rikokset johtavat tuomioon, niistä voidaan tuomita sakkoihin tai enintään yhdeksi vuodeksi vankeuteen.

"Vakava tietosuojarikkomus"

Epäilty työskenteli kotihoidon toimistotyöntekijänä. Hän ei ollut töissä sairaalassa, jonka potilaiden tietoja hän oli katsellut. Potilastietojen urkinta tuli ilmi valvonnassa ja kaupungin omien selvitysten jälkeen sosiaali- ja terveysjohtaja Auvo Kilpeläinen vei asian poliisin tutkittavaksi. Nainen irtisanoutui virastaan joulukuussa.

- Kyseessä on vakava tietosuojarikkomus. Tällaisessa tapauksessa vaihtoehtona on joko irtisanoutuminen tai virkasuhteen purkaminen, Kilpeläinen toteaa.

Kilpeläisen mukaan yli 60-vuotias epäilty oli työskennellyt lähes 40 vuotta sosiaali- ja terveysalan tehtävissä.

Lue seuraavaksi