yle.fi-etusivu

Ambulansseissa pulaa ensihoitajista

Ensihoidon järjestäminen siirtyi vuoden alussa terveydenhuoltolain uudistuksen myötä kunnilta sairaanhoitopiirien vastuulle. Uudet vaatimukset ovat tuoneet alalle pulan AMK-tason ensihoitajista.

Kotimaa
Ambulanssi ja ensihoitoyksikkö sisältä.
Yle

Uuden lain myötä ambulansseihin vaaditaan lisää ammattikorkeakoulun käyneitä ensihoitajia, jotka tuntevat paremmin lääkkeet ja kykenevät vaativampaan hoitoon kuljetuksen aikana.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ennakoitiin jo vuosi sitten, että uuden lain myötä alueelle tarvitaan peräti sataa uutta koulutettua ensihoitajaa. Ensihoidon ja päivystyksen johtaja Matti Martikainen kertoo, että lain tultua voimaan ambulanssit on saatu juuri ja juuri miehitettyä lainmukaisesti.

- Riittävästi koulutettua henkilöstöä ei ole käytettävissä. Meillä on kuusi ensihoidon järjestämisaluetta tällä alueella ja yhdellä alueella on ongelmia, Martikainen sanoo.

Meillä on kuusi ensihoidon järjestämisaluetta tällä alueella ja yhdellä alueella on ongelmia

Matti Martikainen

Sairaanhoitopiireissä kirjavat käytännöt

Järjestelyt vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Isoissa keskuksissa kuten Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Turussa ja Kuopiossa pelastuslaitokset hoitavat suurimman osan ambulanssitoiminnasta. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla sairaanhoitopiiri on ottanut ambulanssit kokonaan omaan hoitoonsa.

Suurimmassa sairaanhoitopiirissä HUSissa on vielä riittänyt ensihoitajia, mutta ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma pelkää, että tulevina vuosina pulaa on tiedossa. Uudellamaalla sairaankuljetuksia hoitavat pelastuslaitokset ja 8 eri yksityistä yritystä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä myönnetään, että kasvanut työvoimatarve on käytännössä imaissut kentän tyhjiin pätevistä ensihoitajista.

- Palvelutasoa on nostettu erityisesti osaamisen suhteen ja myös palkattu lisää työvoimaa. Tämä selittänee osittain nyt sen, että työvoimapula näkyy, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Yksityiset sairaankuljetusyritykset ahtaalla

Yksityisillä sairaankuljetusyrityksillä on hoidettavana iso siivu ensihoidosta, varsinkin harvaanasutuilla alueilla. Alan yritykset ovat käärmeissään, koska pelastajakoulutuksen saaneet palomiehet voivat jatkaa työssä, mutta sairaanhoitajilta vaaditaan erikoistumisopinnot vuoden 2014 alusta alkaen.

- Ensi vuonnasairaanhoitajilta vaaditaan 30 opintopisteen erikoistumisopinnot, jotta he voivat toimia hoitotasolla ja näitä koulutuksia on huomattavan vähän tällä hetkellä ja valtion rahoitus poistui tänä vuonna näistä koulutuksista, sanoo toimitusjohtaja Markus Ulfstedt ensihoitoyritys Nine Livesistä, joka hoitaa seitsemän sairaanhoitopiirin kilpailutettuja sairaankuljetuksia.

Koulutuksia on huomattavan vähän tällä hetkellä ja valtion rahoitus poistui tänä vuonna näistä koulutuksista

Markus Ulfstedt

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistisen mukaan tarvetta siirtymäajan pidennykseen ei ole, mutta täydennyskoulutuksen rahoitusta pohditaan.

Ammattikorkeakouluista vuosittain valmistuva reilun sadan ensihoitajan joukko ei yksin riitä alan paineisiin. Pohjois-Pohjanmaalla sairaanhoitopiirissä asiaa ratkotaan omalla täydennyskoulutuksella.

- Me pyrimme ensihoitokeskuksen kautta kouluttamaan riittävästi henkilöstöä, jotta pystytään tämä väestön ensihoidontarve turvaamaan, kertoo ensihoidon ja päivystyksen johtaja Matti Martikainen.