1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Valtio omistamaan meriteollisuutta Teollisuussijoituksen kautta

Hallitus lievittää menetettyjen risteilijätilausten meriteollisuudelle aiheuttamia haittoja. Valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitukselle on annettu lupa sijoittaa 20 miljoonaa euroa meriteollisuuden alihankkijoiden, sekä ympäristö- ja biotalouden yrityksiin. Järjestely ei varmista yhä epävarmojen TUI-varustamon alustilausten saamista.

Hallitus on päättänyt taipua pääomasijoituksiin, jotta telakkayhtiö STX-Finlandilta joulun alla saamatta jääneet työt eivät romuttaisi meriteollisuuden alihankintaketjuja.

Teollisuussijoitus sai tänään valtioneuvostolta luvan kohdentaa varojaan meriteollisuuteen.

- Tässä annettaan Teollisuussijoitukselle instrumentti suoraan sijoittaa oman pääoman ehtoista rahaa sellaisiin meriteollisuuden verkostoyrityksiin, joilla on tilapäisiä, isompiakin ongelmia, mutta joilla nähdään olevan elinkelpoisuutta pitemmässä juoksussa, sanoo elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

Valtion pääomasijoitusyhtiössä meriteollisuuteen paneutuminen alkaa pikimmiten.

- Meillä on tähän asti ollut vain harvoja meriteollisuushankkeita työn alla, voisi mainita esimerkkeinä Lamour tai Eniram, niin varmaan tämä johtaa siihen, että meille tulee uusia meriteollisuuden alan verkostoyrityksiä niin sanotusti pöydälle, toteaa Teollisuussijoituksen toimitusjohtaja Juha Marjosola.

Satsaukset eivät suoraan liity TUI-varustamon tilausten rahoitukseen.

- Ei se suoraan näitten varmistamiseen liity millään tavalla, mutta totta kai se liittyy tähän meriteollisuuden hankalaan tilanteeseen, joka on syntynyt jo siitä että tämä Oasis-luokan risteilijäalus jäi saamatta, kertoo elinkeinoministeri Vapaavuori.