Carl Bildt: Valtiosopimuksia ei tarvitse muuttaa

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt ja Suomen puolustusministeri Carl Haglund tapasivat torstaina Tukholmassa.

Ulkomaat
Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt ja puolustusministeri Karin Enström sekä Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Carl Haglund.
Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt (vas.) ja puolustusministeri Karin Enström sekä Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Carl Haglund Bromman lentoasemalla tapaamisensa jälkeen 17. tammikuuta.Fredrik Sandberg / Scanpix / Lehtikuva

Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin mukaan Suomen ja Ruotsin välisiä valtiosopimuksia ei ole tarpeellista muuttaa. Bildtin kommentti liittyy viime päivien vilkkaaseen keskusteluun Suomen ja Ruotsin välisestä sotilasyhteistyöstä.

Kohu syntyi, kun puolustusministeri Carl Haglund (r.) kommentoi sunnuntaina ruotsalaisministereiden esitystä materiaaliyhteistyöstä. Tuolloin hän sanoi, että esitys "tarkoittaisi käytännössä jonkintyyppistä työnjakoa, joka puolestaan edellyttäisi puolustussopimusta tai puolustusliittoa maiden kesken".

Bildt totesi puolestaan olevansa tyytyväinen Suomen vilkkaaseen keskusteluun yhteistyöstä, mutta korostaa, että mitään uusia esityksiä ei ministereiden tapaamisessa Tukholmassa käsitelty.

- Mehän olemme jo osa yhteistä liittoumaa, nimittäin Euroopan unionia, Bildt huomautti Bromman lentokentällä.

Bildt totesi myös, että sotilaallista yhteistyötä maiden välillä on jo nyt eikä se edellytä sotilasmateriaalin yhteistä omistamista.

Myös Carl Haglund on tyytyväinen keskustelujen sisältöön. Hänen mukaansa tapaamisessa puolustusliittokeskustelua avattiin.

- Yhdessä hymyiltiin, miten suuri kohu asiasta on syntynyt Suomessa, Haglund totesi.