1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän verkossa

Venäjän verkossa: Seksiä ja separatismia

Venäjän mediassa on avattu uusi Suomen vastainen rintama. Hyökkäyksen pohjusti uutistoimisto IA Regnum joulun alla. Se teki selväksi, että Suomen on syytä pitää näppinsä erossa Venäjällä asuvien suomalais-ugrilaisten kansojen asioista.

Kuva: Sergei Chirkov / EPA / YLE Uutisgrafiikka

Uutistoimisto Regnumin (siirryt toiseen palveluun) julkaiseman reportaasin mukaan Arzamasin pedagoginen instituutti järjesti joulun alla seminaarin kansallisen separatismin ja islamilaisen terrorismin noususta Volgan alueella.

Pääpuhujana oli Venäjän strategisen tutkimuksen instituutin Volgan alueen johtaja Rais Suleimanov. Hänen mukaansa länsimaat tutkivat parhaillaan mahdollisuuksia antaa taloudellista ja viestinnällistä tukea Tatarstanin islamisteille ja nationalisteille.

Samassa tilaisuudessa hänen kollegansa Vasili Ivanov piti esitelmän otsikolla: ”Suomalais-ugrilainen separatismi Volgan alueella: ideologia, levinneisyys ja ulkomaiden vaikutus”. Siinä hän todisteli, että Välimeren arabimaissa vaikuttava islamistinen Muslimiveljeskunta on nyttemmin alkanut kiinnostua myös suomalais-ugrilaisesta liikkeestä. Syyllisiä ovat Suomi, Unkari ja Viro, jotka 2000-luvun taitteessa alkoivat tukea mari-, mordva- ja udmurttinationalisteja.

Suomessa on kyllä pantu merkille, että nämä pienet kansansirpaleet ovat viime vuosina joutuneet vallanpitävien vainon kohteiksi, mutta syy on ollut epäselvä. Nyt sitten sekin tiedetään.

Tavoitteellista valehtelua

Lasten huostaanottojen ympärillä Venäjän mediassa jatkuu entinen hulvaton meno. Äänekkäimpänä on ollut liikkeellä radioasema Golos Rossii (siirryt toiseen palveluun), joka uutisoi, että ”tänä vuonna Suomen eduskunta saattaa hyväksyä lain, jonka nojalla holhousviranomaiset saavat oikeuden ottaa lapset vanhemmilta ilman oikeudenkäyntiä ja pysyvästi. Myöhemmin nämä lapset annetaan adoptoitaviksi”.

Kysyin asian perään sosiaali- ja terveysministeriöstä ja sain seuraavan vastauksen: ”Mitään sitaatissa mainittua ei ole ollut suunnitelmissa. Myöskään oikeusministeriössä ei ole valmisteilla eikä suunnitteilla minkäänlaista lainsäädäntöhanketta lastenhuoltoon, holhousviranomaisten toimintaan tai adoptioon liittyen”.

Uutinen osoittautui jälleen kerran perättömäksi, mutta Venäjän mediassa se levisi kuin häkä.

Suomen turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat nyt kuitenkin ensi kertaa ottaneet nämä asiat vakavasti. Korkean virkamiehen mukaan Venäjällä medialle annetaan tarkoituksella julkaistavaksi Suomea koskevia vääriä tietoja, joita ei voi oikaista.

Kuka tätä pimeää työtä tekee, sitä ei tiedetä. Se kuitenkin tiedetään, että näin tapahtuu, koska valheiden kehrääjällä on joitain pyrkimyksiä Suomen suhteen. Millaisia, sitä ei tiedetä.

Tšuhna teki temput

Valheet ovat vaarallisia, koska Suomea ja suomalaisia tunnetaan Venäjällä lopulta perin huonosti ja siksi meistä ollaan valmiita uskomaan melkein mitä hyvänsä. Annan pari esimerkkiä.

Radioasema Majak on jatkanut keskustelua koulujärjestelmien vertailusta, missä Venäjä menestyi hyvin. Mutta Suomi menestyi paremmin. Miksi?

Venäjän koulutusakatemian varapresidentin Viktor Bolotovin mukaan ansio kuuluu oikeastaan Neuvostoliitolle ja sen määräämille sotakorvauksille. Jotain oli tehtävä ja ”panostaminen inhimilliseen pääomaan osoittautui parhaimmaksi vaihtoehdoksi”, Bolotov todisti.

Radiokanava Eho Moskvy (siirryt toiseen palveluun)järjesti puolestaan joulukuussa keskustelun teknologiasta. Asiantuntijana oli akatemian jäsen, miljardööri Gleb Fetisov, joka esitti arvionaan, että Venäjä on teknologialtaan noin 50 vuotta länsimaita jäljessä.

Vertailukohdaksi hän otti pienen Suomen, joka aiemmin oli, kuten Fetisov muistutti, Venäjän imperiumin osa.

Tšuhna – tämä on siis suomalaisista käytetty ryssän tapainen pilkkanimi – ”tšuhnahan ei ollut mikään varsinainen edistyksen keulakuva” Fetisov irvaili, eikä itsenäistyminen tuonut asiaan mitään muutosta.

Läpimurto saatiin aikaan vasta, kun kutsuttiin koolle tieteen ja politiikan vaikuttajat, talousmiehet ja yrittäjät sopimaan siitä, että kaikki liikenevä keskitetään telekommunikaatioalalle, ”ja niinpä olemme saaneet 20 vuodessa nähdä, millaiseen kehitykseen pieni Suomi on kyennyt”, Fetisov opetti.  

Seksiä ja sankareita

Kerrottiin Venäjän mediassa Suomesta toki muutama ihan tavallinenkin uutinen. Kuten esimerkiksi, että suomalaista poliisimiestä sakotettiin työaikana harjoitetusta seksistä (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa on kovan lumentulon vuoksi pulaa talonmiehistä (siirryt toiseen palveluun)ja, että Yle aloittaa venäjänkieliset tv-uutislähetykset (siirryt toiseen palveluun).

Lukemattomia juttuja julkaistiin venäläisten vuodenvaihteen Suomen matkailusta, ruuhkista raja-asemilla sekä viisumien myöntämisessä saavutetusta ennätyksestä. Kerrottiin myös joidenkin kauppaliikkeiden vessoihin ilmestyneistä, venäläisille tarkoitetuista vessankäyttöohjeista. Niitä pidettiin venäläisiä asiakkaita halventavina.  

Sosiaalisen median puolella (siirryt toiseen palveluun) railakasta ja laveaa mielipiteiden vaihtoa aiheutti kahden perussuomalaisen, Hemmo Koskiniemen ja Juho Eerolan aloite Suomen liittämisestä Venäjään.

Tarkkaavaiset kuulijat ovat moittineet, kun huomiota ei ole kiinnitetty siihen, että Venäjän kirjailijaliitto on palkinnut dosentti Johan Bäckmanin hänen jyrkästi Viron vastaisesta pamfletistaan ”Pronssisoturi”. Muutama lyhyt asiaa koskeva maininta Venäjän mediasta toki löytyi.   

Mutta verkosta löytyi myös Helsingin yliopiston Venäjän kehityksen professorin Timo Vihavaisen avoin kirje, jonka hän osoitti kirjailijaliiton puheenjohtajalle Valeri Ganitsheville, joka henkilökohtaisesti luovutti mitalin Bäckmanille Pietarissa Suomen itsenäisyyspäivänä.

Vihavaisen mielestä on ilmiselvää, että käsky Bäckmanin palkitsemiseen tuli ylemmältä taholta. Hän muistuttaa, että Suomessa Bäckman tunnetaan siitä, että hän levittää valheellisia tietoja, haastaa ihmisiä oikeuteen keksityillä syytöksillä, haukkuu ja panettelee. 

Vihavainen päättää kirjeensä toteamalla, että me, jotka Suomessa rakastamme venäläistä kulttuuria ja venäläisiä ihmisiä, olemme syvästi pahoillamme, että venäläisen kirjailijan hyvä kuva ja nimi tahrataan yhdistämällä se tällaiseen ihmiseen. Amen.