Perheväkivalta on Latinalaisessa Amerikassa naisten arkipäivää

180 000 naisen kertomuksiin perustuva raportti maalaa kuvan kulttuurista, jossa puolison pahoinpitelyä ei pidetä erityisen pahana juttuna. 12 tutkitussa maassa 17 - 53 prosenttia naisista oli joutunut väkivallan uhriksi kotonaan.

Ulkomaat

Boliviassa yli puolet naisista on kokenut perheväkivaltaa, kertoo tuore tutkimus, joka selvittää perheväkivallan yleisyyttä Latinalaisessa Amerikassa ja Karibianmeren maissa. Tutkittuja maita oli 12. Niistä seitsemässä yli neljännesosa naisista on joutunut pahoinpidellyksi kotonaan. Yleisimmin lyöjä oli heidän puolisonsa.

Yleisamerikkalaisen terveysjärjestön PAHO:n raportti kertoo, että vähiten perheväkivaltaa on Haitissa ja Dominikaanisessa tasavallassa, mutta niissäkin pahoinpideltyjen osuus on miltei viidennes naisista.

Fyysistä väkivaltaa ei  pidetä yleisesti huonona keinona parisuhteen ristiriitojen ratkaisemisessa.

PAHO:n raportti

Joissakin maissa jopa yli 80 prosenttia pahoinpidellyistä on saanut fyysisiä vammoja, haavoja ja mustelmista luunmurtumiin, palovammoihin ja keskenmenoihin.

Samalla kuitenkin ilmeni, että jopa 64 prosenttia pahoinpidellyistä ei kertonut tapahtuneesta kenellekään eikä hakenut apua. Sellaisenkin tuloksen tutkimus tuotti, että lapsena kotonaan pahoinpidellyt naiset joutuivat muita helpommin uhriksi myös parisuhteessaan. PAHO varoittaa niin ikään, että pojasta, jota lyödään, varttuu lyöjä todennäköisemmin kuin muista.

"Mies on naista tärkeämpi"

Paraguaylaisia lukuun ottamatta naiset olivat kaikissa maissa yhtä mieltä siitä, että miehen yllyttää lyömään useimmiten alkoholi tai huumeet. Seuraavaksi yleisimpänä syynä mainittiin mustasukkaisuus.

PAHO:n mukaan sosiaaliset ja kulttuuriset perinteet pitävät alueella yllä perheväkivaltaa. Tyypillisiä näkemyksiä ovat muun muassa se, että "toisinaan nainen ansaitsee saada selkäänsä", ja se, että "mies on naista tärkeämpi ja saa osoittaa sen, miten haluaa".

Fyysistä väkivaltaa ei pidetä yleisesti huonona keinona parisuhteen ristiriitojen ratkaisemisessa, ja jopa raiskausta pidetään toisinaan maskuliinisuuden merkkinä. PAHO:n selvityksen mukaan seksuaalista väkivaltaa tehdään 10 - 27 prosentille tutkimusmaiden naisista. Yleensä syyllinen on puoliso tai muu tuttu mies.

Tutkimus tehtiin Boliviassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Ecuadorissa, El Salvadorissa, Haitissa, Hondurasissa, Jamaikassa, Kolumbiassa, Nicaraguassa, Paraguayssa ja Perussa. Tiedoissa yhdisteltiin kansallisia tutkimusta vuosiltaa 2003 - 2009. Haastateltuja naisia oli yli 180 000.