Pato murtui, tulva paheni Indonesian pääkaupungissa

Jakartan liikekeskustassa tulvii pahemmin kuin miesmuistiin. Tulvariskit on tiedetty, mutta sivuutettu.

Ulkomaat
Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono kumiveneen kyydissä.
Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono tarkastamassa tulvatilannetta Jakartassa 17. tammikuuta.Dudi Anung / EPA

Indonesiassa korjataan kiireen kaupalla patoa, jonka murtuminen pahentaa pääkaupungissa Jakartassa torstaina alkanutta suurtulvaa. Tulva on vaatinut ainakin 11 ihmisen hengen, ja poliisi ja armeija ovat turvautuneet kumiveneisiin pelastaakseen veden saartamia ihmisiä tai viedäkseen heille ruokaa ja puhdasta juomavettä.

Tulvasta kärsii valtaosa 14 miljoonan asukkaan kaupungista, slummialueista keskustan moderneihin liikekortteleihin, jonne tulvat harvoin yltävät. Vaikka tulvat ovat Indonesiassa tavallisia sadekauden aikana, Jakartan keskustassa ei ole tulvinut yhtä pahoin miesmuistiin.

Virastot ja koulut ovat kiinni, ja liikenne on valtaosin pysähdyksissä. Lentoliikenne sujuu edelleen, mutta teitse kentälle on vaikea päästä. Keskustassa myös muun muassa Britannian, Saksan ja Ranskan suurlähetystöjen on ollut pakko pitää ovensa kiinni.

Pääkaduista tuli mutaisia kanavia

Jakartan suurtulvan riski on ollut tiedossa pitkään, mutta hallitukset eivät juuri ole puuttuneet siihen. Metsän kaataminen kaupungin eteläpuolisten vuorten rinteiltä antaa tulvavesille vapaan reitin kaupunkiin, ja jätteiden tukkima laaja kanaaliverkosto pahentaa tulvimisen riskiä.

Presidentti Susilo Bambang Yudhoyono kävi torstaina kumiveneen kyydissä katsomassa tulva-alueita. Myös presidentinpalatsissa lainehtii sääreen saakka, mutta muualla vettä on paikoin jopa kahden metrin syvyydeltä. Jakartan pääkadut näyttävät ilmakuvissa kuraveden täyttämiltä kanavilta.

Tilanne on edelleen vaikeutumassa, sillä sateiden ennustetaan jatkuvan vielä viikonlopun ajan.

Lähteet: AP, AFP