1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Django Unchained sivuaa vakavia aiheita kepeästi

Kuten moni varmaan tietää, perustuu Quentin Tarantinon uusi elokuva Django Unchained italialaisen Sergio Corbuccin vuonna 1966 ohjaamaan spagettiwesterniin Nimeni on Django. Tämä vankkaa kulttimainetta nauttiva elokuva on poikinut yhden virallisen ja kymmeniä epävirallisia jatko-osia.

Kuva: Sony Pictures

Epävirallisten jatkojen joukossa on muun muassa japanilaisen Takashi Miiken vuonna 2007 valmistunutSukiyaki Western Django, jonka näyttelijöiden joukosta löytyy myös eräs Quentin Tarantino. Nyt teatterit sitten valtaa Tarantinon käsikirjoittama ja ohjaama, viisi Oscar-ehdokkuutta saanut versio.

Tarinan päähenkilö on musta orja Django, jonka valkoinen palkkionmetsästäjä Schultz elokuvan alkukohtauksessa vapauttaa. Vapautuksen syyt eivät suinkaan ole jalot. Etsintäkuulutettujen, murhanhimoisten Brittlen veljesten jäljillä oleva Schultz tarvitsee Djangon apua, sillä tämä tietää miltä veljekset näyttävät. Kauppaan kuuluu, että kunhan Brittlen veljekset on saatu hoideltua, lähtee Schultz yhdessä Djangon kanssa etsimään tämän yhä orjana olevaa vaimoa ja mikäli vain mahdollista, auttaa hänetkin vapauteen.

Seikkailullisen, todella viihdyttävän tarinansa ohella _Django Unchained _sivuaa kepeästi niinkin vakavia aiheita, kuin ihmiskauppa ja orjuus. Nämä vakavammat teemat jäävät elokuvassa kuitenkin sen päällekäyvän toiminnallisuuden varjoon. Kaiken ylikierroksilla käyvän toimintansa ohella Django Unchained on myös tavattoman puhelias elokuva. Sitä voisi jopa sanoa lörpötteleväksi. Vaan väliäkö sillä, kun Tarantinon tapainen dialogin mestari pistää parastaan.

Erityisesti puheripulista kärsii, sivistyneellä kirjakielellä asiansa esille tuova Schultz, jota esittävä Christoph Waltz on jo ehditty palkita roolistaan parhaan sivuosanäyttelijän Golden Globella. Vakuuttavaa työtä tekee myös elokuvan pahaakin pahempana pahiksena nähtävä Leonardo DiCaprio. Jäyhässä nimiosassa nähtävän Jamie Foxxin jäädessä kieltämättä näiden kahden varjoon

Tuttuun Tarantino-tyyliin on elokuvan soundtrack kasattu todella mielikuvituksellisesti ja toimivasti. Tämän adhd–kohtauksen saaneen länkkärin taustalla soivat sulassa sovussa sellaisten artistien, kuin James Brownin, Richie Havensin, Tupac Shakurin, Ennio Morriconen tai Johnny Legendin biisit.

Django Unchained on nokkela, loppuaan kohden hyvinkin väkivaltaiseksi äityvä ja viihdyttävä popcornin mässytyselokuva, jonka ainoana miinuksena on Tarantinon helmasynteihin lukeutuva pituus. Django Unchained kestää liki kolme tuntia, joista yhden olisi huoletta voinut poistaa, kokonaisuuden siitä lainkaan kärsimättä.