Kaappari on elokuvallinen mahalasku

Syyskuussa 1978 liiketoimissaan heikkoja hetkiä kokenut, oululainen liikemies Aarno Lamminparras lähti työnhakumatkalle Helsinkiin. Kesken lennon, pienessä maistissa ollut Lamminparras, pyysi päästä ohjaamon, jossa veti taskustaan esiin pistoolin ja kertoi kaappaavansa koneen. Näin alkoi Suomen ensimmäinen lentokonekaappaus.

kulttuuri
Lentokonekaappaaja poistuu Finnairin koneesta. Hänet on kuvattu aseen tähtäimen läpi.
Näyttelijä Kari Hietalahti esittää lentokonekaappari Aarno Lamminparrasta.Solar Films
Tähtiä.

Aleksi Mäkelän ohjaamaKaappariperustuu siis todellisiin tapahtumiin, mutta ottaa niiden suhteen suuria taiteellisia vapauksia.Kaappariei ole tuon suomalaisen ilmailuhistorian ensimmäisen lentokonekaappauksen jännärimuotoon puettu rekonstruktio, se ei ole myöskään tutkielma taloudelliseen ahdinkoon ajautuneen miehen mielestä tai siitä maailmasta, jossa hän elää. Sen sijaan Mäkelän ja elokuvan käsikirjoittaneiden Elias Koskimiehen ja Mika Karttusen käsissä Lamminpartaan tarinasta on yritetty tehdä mäkelämäinen äijäkomedia, johon on koetettu saada mukaan myös hiukan jännitystä ja tosielämän taikaa. Elokuva ei selvästikään oikein tiedä mitä se haluaa olla tai pyrkii olemaan ja niin kokonaisuudesta on tullut melkoista sokkolentoa

Suuri osa tapahtumista sijoittuu lentokoneen ohjaamoon, jossa kaappari keskustelee ohjaajan ja lentoperämiehen kanssa. Näistä hetkistä luulisi irtoavan jännitystä paineiden niin lentäjien kuin kaapparin kohdalla pikkuhiljaa kasvaessa. Syystä tai toisesta kankaalla ei kuitenkaan näy muuta kuin kolme miestä, joista yhdellä tosin on ase, juttelemassa leppoisasti keskenään melko ahtaassa tilassa.

Entä mitä tapahtuu matkustamossa. No, ei yhtään mitään. Ainoat henkilöt jotka matkustamon puolelta huomioidaan, ovat siellä istuvat kaksi julkkista, joista elokuvassa on tehty itseään täynnä olevia, hassun hauskoja kännisiä koheltajia. Eniten hauskaa on yritetty repiä maanpäällä asiaa ratkomaan kutsutuista poliitikoista. Halpojen naurujen toivossa heistä on tehty koheltavia idiootteja, jotka eivät saa aikaiseksi yhtään mitään, eivätkä edes osaa puhua englantia. On se hassua.

Jos nyt jotakin positiivista tästä elokuvallisesta mahalaskusta haluaa sanoa, niin sen keskeisessä rooleissa nähtävät Kari Hietalahti, Aake Kalliala, Jussi Vatanen ja Hannu-Pekka Björkman selviävät rooleistaan kaikella kunnialla.