Beatles soi kirkkokonsertissa

Tampereella neljättä kertaa järjestettävän Beatles Happeningin yhteydessä nähdään ja kuullaan Suomen ensimmäinen Beatles-messu. Lennonin ja McCartneyn laulujen luvataan sopivan yllättävän hyvin yhteisvastuukeräyksen teemaan.

Beatles Happeningissä huutokaupataan hyväntekeväisyteen esimerkiksi tämä Mauri Kunnaksen piirtämä kuva.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi puoli vuosisataa The Beatlesin Love Me Do -sinkun julkaisemisesta. Kappale saatetaan hyvinkin kuulla viikonlopun aikana myös Tampereella Beatles Happeningin lavalla, mutta festivaalin taiteellinen johtaja Tapani Lepomäki ei usko asiasta tehtävän sen suurempaa numeroa.

- Beatles on sellainen bändi, että jos jokaista kappaletta aikoo juhlistaa jollakin erityisohjelmalla, ei paljon muuta ehdi tehdäkään.

Kaksipäiväinen Beatles-tapahtuma järjestetään Tampereella vasta neljättä kertaa. Nuorehko festivaali tunnetaan silti jo maailmallakin.

- Olen yllättynyt siitä, miten nopeasti tapahtuma murtautui varteenotettavien kansainvälisten tapahtumien joukkoon. Esimerkiksi maailman merkittävämmässä Beatles-tapahtumassa Liverpoolissa meiltä tullaan aina kyselemään, pääsisikö tänne esiintymään. Sana tuntuu kiertäneen ainakin siitä, että täällä artisteja kohdellaan todella hyvin, Lepomäki pohtii tyytyväisenä.

Keikkalavoilta kirkkokonserttiin

Yhden yhtyeen uraan ja tuotantoon perustuvan festivaalin musiikki ei luonnollisesti vuosien saatossa vaihdu, mutta esiintyjäkaarti sen sijaan elää kerrasta toiseen. Tänä vuonna mukana on esimerkiksi peräti kaksi tyttöbändiä.

Beatlesien sävelet kaikuvat nyt ensimmäistä kertaa tavallisten keikkalavojen lisäksi myös kirkossa. Festivaali tekee yhteistyötä tuomiokirkkoseurakunnan kanssa, ja tuloksena on Suomen ensimmäinen Beatles-messu.

- Yllättävää kyllä Beatlesilta löytyy sopivia kirkkokappaleita. Lennonin Grow Old with Me ja McCartneyn When I'm Sixty-four sopivat hyvin yhteisvastuukeräyksen vanhusteemaan., Tapani Lepomäki sanoo.

Yhteisvastuukeräykseen luovutetaan myös Beatles-huutokaupan tuotto.

Maailman merkittävämmässä Beatles-tapahtumassa Liverpoolissa meiltä tullaan aina kyselemään, pääsisikö tänne esiintymään.

Tapani Lepomäki

- Täältä voi huutaa arvotavaraa, jonka joukossa on esimerkiksi Pertti Jarlan Fingerpori-originaali ja Mauri Kunnaksen signeeraama vedos Beatles-kirjan kuvituksesta.

Keräilyesineen arvo selville

Kuten mikä tahansa intohimoinen harrastus, myös Beatlesin fanittaminen tuottaa lukuisia tositietäjiä. Heitä asetellaan Tampereella paremmuusjärjestykseen Jake Nymanin vetämän tietokisan merkeissä.

- Tietäjien joukossa esiintyy varmaan myös näsäviisautta ja besserwisserismiä, mutta meidän kisamme on tietokilpailu eikä viisastelukilpailu. Tuomariston tehtävä on paitsi antaa vastauksia, myös taustoittaa niitä tarinoilla. Uskon, että aiheesta syntyy monta mielenkiintoista keskustelua, Tapani Lepomäki sanoo.

Yksi todellinen tietäjä jakaa lauantaina viisauttaan oman erikoistiskinsä takaa. Huippukeräilijä Mark Haywoodin juttusille voi lähteä Antiikkia antiikkia -hengessä.

- Haywood esittelee ja myy omien kokoelmiensa harvinaisuuksia. Hän on myös valmis ja erittäin kiinnostunut esittämään arvioita muiden omistamista Beatles-esineistä, joita hänelle voi siis tulla esittelemään kuka tahansa, Lepomäki vinkkaa.