1. yle.fi
  2. Uutiset

Lätkätuomarivirheetkin puidaan pelin jälkeen

Yleisö maksaa ja yleisöllä on oikeus huudella tuomareille, lupaa jääkiekon SM-liigan otteluvalvoja Juha Pajunen. Tuomarivirheet syynätään, mutta vasta jälkeenpäin.

urheilu
Tuomarit jäällä.
Toni Pitkänen / Yle

Jääkiekko-ottelun yleisö näkee kaukalon tapahtumat eri tavalla kuin tuomarit jään pinnassa. Siinä yksi selitys miksi kiekkokatsomon yleisölle tulee joskus erimielisyyttä tuomarin antaman tuomio kanssa. SM-liigan otteluvalvoja, lahtelainen Juha Pajunen ymmärtää sekä yleisöä, että tuomareita.

- Yleisö maksaa ja tämä on viihdettä. Kommentit kuuluvat asiaan. Yleisöllä on kommentointiin oikeus, kunhan muistavat, että katsomossa on kaikenikäistä väkeä. Puusilmäksi saa sanoa, nauraa Pajunen.

Jääkiekon SM-liigassa tuomarivirheet ovat nousseet tällä kaudella edellisiä enemmän esille. Syynä ei ole erotuomarien huonontuminen, vaan yksi tai kaksi kohtalokasta virhettä on johtanut siihen, että tuomareita katsotaan erityisen tarkalla silmällä.

Yleisö maksaa ja tämä on viihdettä. Kommentit kuuluvat asiaan.

Otteluvalvoja antaa tuomareille työrauhan

Otteluvalvoja on SM-liigan edustaja liigapeleissä. Hän vastaa tuomareiden tekemisestä, kouluttaa erotuomareita ja seuraa tuomioita. Pelien jälkeen käydään läpi suoritukset otteluvalvojan johdolla ja poimitaan ratkaisuista sekä virheet, että onnistumiset. Juha Pajunen on ollut tuomaritoiminnassa korkeimmalla tasolla mukana 10 vuotta. Tuomarina hän toimi vuoteen 2005 saakka ja sen jälkeen otteluvalvojana.

Otteluvalvoja ei puutu erotuomarien virheisiin kesken pelin. Ottelua sekä ennakoidaan, että jälkipuidaan, mutta pellin ajaksi rauhoitetaan. Erotuomaristolla on työrauha, ellei kyse ole todellla suuresta virheestä, joita tapahtuu harvoin. Jos ottelutapahtumat käytäisiin aina tarkastamassa nauhoilta, pelin kesto venyisi ja viihdearvo heikentyisi.

- Silloin puututaan, jos on vaarallinen rike, jota tuomarit eivät näe. Tai jos on suurta heittoa rangaistuslinjassa. Tapaukset ovat harvinaisia, kertoo Pajunen.

Näkyvät virheet lisäävät tarkkailua

Tällä kaudella on satunut maalivirheitä, joilla on erityinen vaikutus pelin kulkuun. Pajunen myöntää, että virheet ovat olleet näkyviä. Se johtaa tuomaritoiminnan joutumiseen suurennuslasin alle.

Tämä on urheilua, johon kuuluvat tietyt virheet.

- Virheitä aletaan kaivaa ja syynäämään yhä enemmän, kun yleisöllä ja tuomareilla on näkemyseroa.

Otteluvalvoja Juha Pajunen ei ole missään nimessä valmis siihen, että tuomiota ja ratkaisuja vaihdettaisiin jälkeenpäin. Tuomareilla on oltava sellainen itseluottamus, että he kestävät tekemänsä ratkaisut. Kaiken korjaaminen olisi loputon suo.

- Tämä on urheilua, johon kuuluvat tietyt virheet. Ne on kestettävä ja ratkaisut täytyy tehdä kentällä.

Lue seuraavaksi