1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Seppälä: Armstrong ei olisi pystynyt huijaukseen ilman ammattiapua ja kansainvälistä liittoa

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä pitää entisen huippupyöräilijän Lance Armstrongin dopingtunnustusta varsin suurena paljastuksena. Seppälä vertaa Armstrongin ulostuloa yhdysvaltalaisen entisen pikajuoksijan Marion Jonesin tunnustukseen joitain vuosia sitten.

urheilu
Timo Seppälä
Timo SeppäläYle

Timo Seppälä uskoo, että Armstrongin tunnustuksen myötä dopingskandaali saattaa paisua muihin pyöräilijöihin ja kansainväliseen pyöräilyliittoon. Lisäksi tiedossa on useampia oikeudenkäyntejä, sillä muun muassa The Sunday Times -lehti joitui aikanaan maksamaan Lance Armstrongille korvauksia väitettyään pyöräilijän käyttäneen kiellettyjä aineita.

Seppälän mukaan Lance Armstrong ei olisi pystynyt järjestelmälliseen dopingin käytön pimittämiseen yksin.

- Armstrong on saanut laajasti apua lääkäreiltä ja muilta avustajilta, joiden avulla hän on pystynyt pakoilemaan testauksia, Seppälä sanoo Yle Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa.

Lisäksi Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja otaksuu Armstrongin saaneen sisäpiiritietoa siitä, miten esimerkiksi EPO-hormonia kannattaa käyttää.

Seppälän mielestä huippupyöräilijän monivuotinen kiellettyjen aineiden käyttö oli mahdollista kansainvälisen pyöräilyliiton lepsuilun takia. Hänen mukaansa Armstrongia on testattu yli 50 kertaa, mutta pääosin vasta vuoden 2008 jälkeen kun huhut dopingin käytöstä alkoivat levitä, sillä pyöräilyliitto ei ole ottanut dopingtestausta kyllin vakavasti.

Lue seuraavaksi