1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Nuori mies kiskoi yli 16-kiloisen jättihauen käsin pilkkireiästä

Iso hauki yllätti pilkillä istuneen nuoren miehen Janakkalassa. Hauki oli niin iso, että miehen piti lopulta kiskoa se käsin kapean pilkkireiän läpi järven jäälle. Aika voittajafiilis, toteaa Jouni Aaltonen.

Jouni Aaltonen on harrastanut kalastusta pienestä pitäen. Aiempi vonkale oli reilu kymmenkiloinen. Tämä hauki painoi 16,9 kiloa.  Kuva: Heikki Aaltonen

11. tammikuuta perjantaina 22-vuotias tervakoskelainen Jouni Aaltonen istui pilkillä Janakkalan Valajärvellä. Tunnin aikana pilkkiin tarttui normaaliin tapaan pieniä ahvenia. Mutta sitten alkoi tapahtua.

Koukkuun iski jotain isompaa. Kala lähti vetämään siimaa ja kela tyhjeni nopeasti - lähes loppuun. Tottuneelle kalamiehelle tuli aavistus, että siiman toisessa päässä täytyi olla hauki.

- Ensin näkyi paksu selkä, kun kala meni avannon alta, Aaltonen muistelee ensimmäistä vilausta.

Hauki ei mahtunut reiästä - piti vetää väkisin

Mies ja hauki ottivat mittaa toisistaan tunnin verran, kunnes peto viimein väsyi. Lopulta Aaltonen onnistui kääntämään hauen niin, kalan pää tuli esiin halkaisijaltaan vain 15 senttiä kapeasta pilkkireiästä.

Hetken aikaa pelkäsin kalan jäävän jään alle. Kun näin, että se on hyvin kiinni, niin ei siinä enää mitään. Aika voittajafiilis.

Jouni Aaltonen

- Sain käännettyä pään reikään ja sen verran ylöspäin, että sain molemmilla käsillä siitä kiinni. Se ei oikeastaan mahtunutkaan siitä reiästä. Väkisin sai vetää.

Hauki narrattiin tavallisella pilkkiongella. Matkassaan Jouni Aaltosella oli Nils Masterin sininen tasapainopilkki, jossa on valkoiset kyljet ja oranssi maha. Siima oli 0,2 millimetristä monofiilisiimaa, jonka tulisi kestää vain noin neljäkiloinen kala. Oli siis ihme, ettei 16,9-kiloisen jättihauen onnistunut katkaista siimaa ja jatkaa pitkää elämäänsä Valajärven vesissä.

- Hetken aikaa pelkäsin kalan jäävän jään alle. Kun näin, että se on hyvin kiinni, niin ei siinä enää mitään. 

- Aika voittajafiilis, Jouni Aaltonen kuvaili tunteitaan.

Ennätyskala täytetään muistoksi

Jouni Aaltonen on harrastanut kalastusta aivan pienestä pitäen. Hänen aiempi ennätysvonkaleensa oli reilu kymmenkiloinen. 

- Eipä tarvitse uusia ennätyskaloja hetkeen odotella.

Suomen ennätyshauki (siirryt toiseen palveluun) on saatu verkolla Iistä ja se painoi 18,8 kiloa. Aaltosen jättihauki puolestaan pötköttää pakastehuoneessa Eläintäyttämö Esa Kemppaisella Janakkalassa. Peto päätyy aikanaan muistoksi kotiseinälle paljon kestäneiden pilkkivälineiden viereen.

_Jättihauesta kertoi ensimmäisenä Janakkalan Sanomat. _

Sini Tanninen