1. yle.fi
  2. Uutiset

Esa Ylönen toteutti unelmansa - Klamin pianoteokset ensi kertaa levylle

Kotkalainen pianisti Esa Ylönen julkaisee tammikuun lopussa levyllisen Uuno Klamin teoksia pianolle sekä viululle ja pianolle. Sävellyksistä vain yksi on levytetty aiemmin. Ylösen mukaan levyltä voi kuulla koko Klamin elämän nuoruusajan kappaleista Pariisin ja Wienin kautta takaisin Suomeen.

kulttuuri
Pianisti Esa Ylönen.
Yle / Kirsi Lönnblad

Kotkalainen pianisti Esa Ylönen tekee historiaa, kun hän tammikuun lopussa julkaisee levyllisen säveltäjä Uuno Klamin pianoteoksia, sekä teoksia viululle ja pianolle. Ylönen on kantanut Klamin musiikkia sydämessään jo pienestä pojasta lähtien. Innostus virolahtelaissäveltäjän musiikkiin syntyi Ylösen perheen hankittua 70-luvulla kesäpaikan Pyötsaaresta Virolahdelta aivan Klamin kotitalon lähettyviltä. Musiikin opiskelun myötä myös sävellysmateriaali alkoi kiinnostaa Ylöstä.

- Kun vanhempana informaation hankintakyky kasvoi, niin kävin sitten Kansalliskirjastossa etsimässä materiaalia ja sieltähän löytyikin sitten yhtä ja toista kiinnostavaa, naurahtaa Ylönen.

Esa Ylösen mukaan levyltä voi kuulla koko Klamin elämän nuoruusajan kappaleista Pariisin ja Wienin kautta takaisin Suomeen. Levyllä kuuluu myös sota-aika, jonka Klami vietti Suomessa. Viimeisimmät kappaleet ovat vuodelta 1957. Klami kuoli muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 1961.

Klamin tuotannosta tunnetaan vain ne suuret orkesteri- ja pianoteokset, esimerkiksi Kalevala-sarja.

Esa Ylönen

Landscape, pianistinen laajakuva –levy on maailman ensilevytys Klamin pianoteoksista, sekä teoksista viululle ja pianolle. Ainoastaan yksi levyllä olevista kappaleista on levytetty aiemmin. Levyllä soittaa myös viulisti Sirkku Mantere. Huolimatta siitä, että Uuno Klami on arvostettu ja paljon soitettu säveltäjä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, nämä teokset ovat kuitenkin jääneet jostain syystä varjoon.

- Klamin tuotannosta tunnetaan vain ne suuret orkesteri- ja pianoteokset, esimerkiksi Kalevala-sarja.

Monen vuoden ponnistus

Levyn teko oli monen vuoden työn tulos. Ylönen kiittelee Alba Recordsia, joka otti omakseen valtavirrasta poikkeavan levyn. Levyn tekoa on ollut tukemassa myös Kymenlaakson Kulttuurirahasto.

- Levyä on tehty monta vuotta. Ensin tietysti harjoiteltiin teoksia yhdessä viulisti Sirkku Mantereen kanssa ja sitten niitä on esitetty erilaisissa konserteissa. Levy nauhoitettiin Kuusankoski-salissa viime vuoden tammi- ja kesäkuussa, kertaa Ylönen.

Levyn ennakkojulkistamistilaisuus on Klamin syntymäkunnassa Virolahden kirkossa 29.1. Tilaisuudessa on myös Uuno Klami – meren inspiroima (Uuno Klami 1900-1961, a composer inspired by the sea) –näyttelyn avajaiset.

Olemme korjanneet tekstiä. Alkuperäisestä jutusta puuttui maininta, että osa teoksesta on sävelletty pianolle ja viululle.

Lue seuraavaksi