1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. välipalat

Kolumni: Välipala tänne, tai muuten!

Martat opettavat tänä keväänä nuoria syömään välipalaa. Voisivat opettaa vähän muitakin.

välipalat
Aito kotimainen syysherkku. Sallittu pahe.
Aito kotimainen syysherkku. Sallittu pahe.Satu Haapanen / Yle

Toimistoissa ja kodeissa noin kello kolmen aikaan iltapäivällä tavattavista akuuteista nytmenihermotjasenkyllähuomaa -tapauksista saataisiin karsittua ainakin 56 prosenttia, jos olisi omena. Tai edes rusinarasia. Tai edes osa siitä jouluksi ostetusta mantelipussista, joka jäi kaappiin vanhenemaan.

Harvempi moittii ääneen voileipää iltapäivällä välipalaksi vetelevää.

Rivien välissä puhetta sen sijaan riittää. Jos mainitsee verensokerin vaikutuksesta mielialaan, on vastauksena vähintään: Ai, ei mulla vaan ikinä mitään tommosta oo. Aivan kuin olisi päässä vikaa verensokerin alhaisuudesta johtuvaa ärtymystä, itkuherkkyyttä tai väsähdystä valittavalla. Heikko olet, kyllä kahdeksan tuntia on kestettävä syömättä!

*Verensokerista paasaaminen ei ole mitään hömpötystä. *Sen voi varmistaa kuka vain juttelemalla hetken diabeteksen kanssa elävän ihmisen kanssa. Kuten diabetesliittokin asia ilmaisee: Liian matalan verensokerin oireita voivat olla väsymys, keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys, jopa aggressiivisuus.

Kuulostaako jo tutulta?

Ystävä kuljetti aikoinaan mukanaan aina rusinoita, jottei miehensä väsähtäisi ruokailuvälien venähtäessä. Toisella on omenapussi työpisteellä. Kolmas hurauttaa aamulla välipalapirtelön jugurtista ja pellavasta ja roudaa sen työpaikan jääkaappiin. Rasia rusinoita kuulostaa aika kohtuulliselta maksulta tyynestä mielestä.

Jos muu ei auta välipalan tarpeellisuudesta vakuuttamaan, niin vedän vielä Kyllä vanha kansa tietää -kortin esiin. Iltapäiväkahvit. Se, jos mikä, pitää mielen virkeänä ja iltapäiväkahvejahan on harrastettu Suomessa niin kauan kuin kahvia tai korviketta on ollut olemassa.

Sitäpaitsi, se pullapitko rusinoilla on melkein terveysruokaa, kun sitä vertaa viineriin. Ja herra Nymania lainatakseni, miksi emme vertaisi?

Lue seuraavaksi