1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotkan homeisella poliisiasemalla on myös rottia

Kotkaan on luvattu uusi poliisitalo vuonna 2015, mutta se ei tämän hetkistä tilannetta helpota. Nykyisessä rakennuksessa putket vuotavat ja maito jäätyy ikkunalaudalle. Torakat saatiin häädettyä, mutta nyt vaivana ovat jyrsijät. Osa henkilöstöstä joutuu työskentelemään konteissa.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Kotkan nykyinen poliisitalo on huonossa kunnossa. Sisäilmaongelman takia yli puolet toimistohenkilökunnasta joutuu työskentelemään toimistokonteissa, joita on pystytetty poliisitalon läheisyyteen. Poliisitalon korjauksesta on puhuttu jo vuosia ja yksi suunnitelma lupasi uuden talon tämän vuoden syksylle.

Sisäministeri Päivi Räsänen kertoi perjantaina Yle Kymenlaakson haastattelussa uskovansa, että uusi poliisitalo nousee Kotkaan vuonna 2015. Kymenlaakson poliisilaitoksen luottamusmies Hannu Jussila on uutisen kuultuaan osin toiveikas osin epäileväinen.

- Tottakai toivon, että talo olisi silloin pystyssä, mutta tätä on lykätty niin moneen kertaan. Toivottavasti asiasta löytyy niin sanottua poliittista vastuuta ja uusi poliisitalo on silloin totta.

Kylmää, kuumaa, rottia ja hiiriä

Vuoteen 2015 on kuitenkin vielä aikaa ja Kotkan poliisitalon väen on pärjättävä sinne saakka. Kymenlaakson poliisilaitoksen luottamusmies Hannu Jussilan mukaan pahimmat tilat kunnoltaan ovat liikuntasalin pesutilat sekä tutkintahuoneet.

-Vaikka niihin on tehty ilmanvaihtokorjauksia, ne ovat edelleen huonossa kunnossa. Kylmää on kauttaaltaan, huoneessa kuin huoneessa. Tosin kesällä on kuumaa, joten keskimääräisesti aika hyvin, toteaa Jussila lakonisesti.

Siellä oli jäänyt maitopurkki yöksi ikkunalaudalle ja tänään se oli jäässä. Kovimmilla pakkasilla meillä on sisällä lämmintä 8 astetta.

Hannu Jussila

- Tänään aamupalaverissa joku kertoi, että eilen neuvotteluhuoneessa oli pidetty työsuojelutoimikunnan kokous. Siellä oli jäänyt maitopurkki yöksi ikkunalaudalle ja tänään se oli jäässä. Kovimmilla pakkasilla meillä on sisällä lämmintä 8 astetta. Myös putket vuotavat ja lattioille valuu vettä.

Muutama vuosi sitten poliisilaitokselta löytyi torakoita, mutta ne saatiin myrkytettyä pois. Jussilan mukaan nyt on saapunut uusi eläinryhmä.

- Miehistöhuoneessa on pyydystetty sekä hiiriä että rottia. Eivät tällaiset eliöt kuulu nykyaikaisiin toimistotiloihin!

Järjestely heikentää tiedon kulkua

Luottamusmies Hannu Jussilan mukaan henkilöstö voi huonosti. Niiden oireilua, jotka pystyvät edelleen työskentelemään poliisitalon tiloissa, seurataan jatkuvasti.

- Henkilöstön terveydentilaa seurataan ja tarpeen vaatiessa saamme pihaan lisää kontteja. Käsitykseni mukaan niihin voi siirtyä vaikka koko henkilöstö, jos siltä näyttää.

Tilanne rasittaa myös henkisesti.

- Mielialat täällä ovat tietysti matalalla, koska uuden polisiitalon rakentamista on siirretty koko ajan eteenpäin.

Henkisen ja fyysisen haitan lisäksi tilanne hankaloittaa myös poliisitalon työtä.

- Koska osa väestä on konteissa, asiat talon sisällä pitää hoitaa puhelimitse tai sähköpostilla. Kyllähän se selkeästi heikentää tiedon kulkua, toteaa Hannu Jussila.