1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tyynynkuva poskessa paljastaa ihon iän

Aamulla peilistä näkyvät kasvot, jotka on täynnä tyynyn jättämiä painaumia. Mitä pitempään jäljet kasvoissa pysyvät, sitä pitemmällä ihon vanheneminen on.

terveys
Mies nukkuu.
Hanna Lumme

Nukkumisen ja tyynyn jäljet katoavat nuoren ihmisen iholta hetkessä. Mitä enemmän ikää on, sitä hitaammin tyynynkuva lähtee kasvoista. Tämä kertoo ihon ikääntymisestä.

Ihotautien poliklinikan osaston ylilääkäri Kari Saarinen Päijät-Hämeen keskussairaalasta sanoo, että ihon kimmoisuuden ja sidekudoksen vähentyminen näkyy edellä kuvatun esimerkin tapaan.

- Ihon alla olevassa kollageeni- ja elastiinikudoksessa on tapahtunut vanhenemista. Siksi ihoon jäävät rypyt pysyvät aiempaa pidempään näkyvissä.

Iho alkaa vanhentua merkittävästi jo kolmikymppisenä. Ikääntymisvauhtiin vaikuttavat monet seikat kuten perimä, aurinko ja elämäntavat.

Vanhentumista voi hidastaa

Ylilääkäri Kari Saarisen mukaan ikääntymisen merkit ovat väistämättömiä, mutta terveillä elämäntavoilla niitä voi jarruttaa.

Ihon alla olevassa kollageeni- ja elastiinikudoksessa on tapahtunut vanhenemista. Siksi ihoon jäävät rypyt pysyvät aiempaa pidempään näkyvissä.

Kari Saarinen

- Mitä vähemmän auringon säteilyä iho saa, sitä parempana sidekudokset pysyvät. Tupakoinnin välttäminen pitää verenkierron, ja ihon, kunnossa.

Ruokavalio tai ryppyvoiteet eivät ihon vanhenemiseen juuri vaikuta, ylilääkäri huomauttaa.

Harjaantunut silmä näkee eletyn elämän merkit ihmisen ihosta yhdellä vilkaisulla.

- Näen, millaista elämää hän on viettänyt, onko hän tupakoinut ja paljonko hän on ottanut aurinkoa. Jonkin verran ihosta näkee myös alkoholinkäyttöä, mutta monesti tehdään vääriä johtopäätöksiä, että verisuonten näkyminen ihossa olisi merkki runsaasta alkoholinkäytöstä. Useimmiten se on vain merkki siitä, että iho on vaurioitunut auringosta, ihotautien ylilääkäri Kari Saarinen sanoo.

Lue seuraavaksi