Yksisilmäinen veteraanijihadisti Algerian iskun takana

Algerian viranomaisten mukaan Amenasin maakaasukentälle tehdyn hyökkäyksen takana on pitkän linjan ääri-islamilainen militantti Mokhtar Belmokhtar. Belmokhtar on rahoittanut toimintaansa laajamittaisella salakuljetuksella, mihin viittaa myös hänen liikanimensä Mister Marlboro.

Mokhtar Belmokhtar 16. tammikuuta julkaistussa videossa.

Joko Afganistanissa tai Algeriassa käydyissä taisteluissa toisen silmänsä menettänyt Mokhtar Belmokhtar on pitkän linjan jihadisti, jonka henkilöhistoria kuvastaa globaalin islamilaisen radikalismin yhdistymistä paikallisiin militantteihin virtauksiin.

Itäisessä Algeriassa Ghardaiassa vuonna 1972 syntynyt Mokhtar Belmokhtar matkusti Afganistaniin 90-luvun alussa.

Belmokhtar ei siis ehtinyt osallistua Afganistanin neuvostomiehityksen vastaiseen sotaan, mutta hänen kerrotaan taistelleen mujahediinien kanssa Kabuliin jäänyttä hallitusta vastaan.

Afganistanissa Belmokhtar ilmeisesti sai koulutusta Osama bin Ladenin perustaman al-Qaida-verkoston ylläpitämillä leireillä.

Kun Belmokhtar palasi Algeriaan maa oli verisen sisällissodan kourissa. Arviolta 200 000 ihmishenkeä vaatinut sisällissota alkoi vuonna 1992, kun Algerian hallitus perui vaalit, jotka islamistien ennakoitiin voittavan.

Belmokhtar nousi merkittäviin asemiin aseellisessa islamistisessa GIA-järjestössä ja sittemmin siitä irrottautuneessa militantissa sirpalejärjestössä GSPC:ssä.

Myöhemmin GSPC liittoutui terroriverkosto al-Qaidan kanssa ja yhteenliittymästä muodostui Islamilaisen Maghrebin al-Qaida, joka tunnetaan myös lyhenteellä AQIM.

Terroriverkosto rikastui sieppauksilla

Nimityksellä Maghreb viitataan yleensä Pohjois-Afrikan alueisiin Niilistä länteen ja Saharan pohjoispuolella.

Islamilaisen Maghrebin al-Qaidaa pidetään al-Qaidan haaroista varakkaimpana, sillä se on kerännyt sieppauksilla miljoonien dollarien lunnasrahat. Järjestön uskotaan myös sekaantuneen tuottoisaan huumeiden salakuljetukseen Sahelin ja Saharan alueella.

Mokhtar Belmokhtar kunnostautui tällä alueella siinä määrin, että hänen epäiltiin jo suuntautuneen pikemminkin rikolliseen kuin poliittiseen toimintaan. Tupakan salakuljetus toikin Belmokhtarille liikanimen Mister Marlboro.  

Belmokhtarin kerrotaan johtaneen Maghrebin al-Qaidan toimintaa Algerian ja Malin aavikkoalueella. Hän on ylläpitänyt tiiviitä suhteen alueen tuaregiyhteisöihin.

Libyan sekasorto levitti epävakautta

Sieppauksista ja salakuljetuksesta keräämällään rahoituksella AQIM kykeni hyödyntämään tilanteen, kun Muammar Gaddafin kaatumisen jälkeen sekasortoisesta Libyasta alkoi virrata aseita Saharan ja Sahelin alueelle.

Länsiafrikkalaisesta Malista tuli ensimmäinen uhri Libyasta levinneelle epävakaudelle, kun tuaregikapinalliset ottivat islamistien tuella haltuunsa maan pohjoisosan ja Malin sotilaat tekivät vallankaappauksen. Islamistiryhmät työnsivät pian perinteiset tuaregiryhmät syrjään.

Maghrebin al-Qaida on yksi Pohjois-Malissa toimivista ryhmittymistä.

Belmokhtarin on väitetty riitautuneen muun AQIM:n johdon kanssa ja irrottautuneen omille teilleen. Tiedot ovat kuitenkin epävarmoja ja saattavat olla osa alueella käytävää informaatiosodankäyntiä. 

Taustalla voi olla eri tiedustelupalvelujen yritys lietsoa sisäistä hajaannusta järjestön riveihin.

Joka tapauksessa Algeriassa Amenasin maakaasukentälle toteutettu näyttävä hyökkäys vahvistanee Belmokhtarin arvovaltaa jihadistipiireissä.

Iskun tekijäksi ilmoittautui Belmokhtarin perustama ryhmä, joka kutsuu itseään nimellä Verellä allekirjoittaneiden pataljoona.

Maakaasukentälle Algeriassa hyökänneet ääri-islamistiset asemiehet sanoivat iskun olevan kosto siitä, että Algeria on sallinut Ranskan sotilaskoneiden ylilennot ilmatilansa kautta Maliin. Panttivankeja ottaneet asemiehet vaativatkin Ranskaa lopettamaan sotilasoperaationsa Malissa.

Algerian terrori-isku todennäköisesti suunniteltiin jo ennen kuin Ranska aloitti operaationsa Malissa, sillä vastaavat laajamittaiset terroriteot vaativat yleensä pitkää suunnittelua ja valmistelua.