Koirahiihtoharrastus lisääntyy Uudellamaalla

Koirahiihtoa ei voi harrastaa tavallisilla hiihtoladuilla ja Uudeltamaalta koiralatuja löytyy vain muutamasta kunnasta. Siksi monille kunnille on tullut pyyntöjä omien koiralatujen rakentamisesta.

Nainen ja koira hiihtämässä yhdessä.

Sukset jalkaan, koira valjailla kiinni vyötäröön ja sitten hiihtämään. Porvoolainen Heidi Levander on tänä talvena innostunut koirahiihdosta.

- Sen homman pitäisi mennä niin, että perässä ei voi muuta, kuin olla muna-asennossa ja pysyä pystyssä, niin lujaa niiden koirien pitäisi mennä. Mutta on eritasoisia koiria. Nämä minun kultaiset noutajat eivät mene ihan niin kovaa, että minun pitää kyllä itsekin hiihtää vähän, Levander kuvailee harrastustaan.

Omia koiralatuja toivotaan lisää

Kovan vauhdin vuoksi koirahiihtäjillä ei ole asiaa tavallisille hiihtoladuille. Koirien omia latuja on kuitenkin vain muutamassa Uudenmaan kunnassa, kuten Hyvinkäällä ja Tuusulassa. Siksi Levanderkin on tähän saakka harjoitellut Porvoon ulkopuolella, esimerkiksi Keravalla vuoden alussa avatulla uudella koiraladulla.

Koiraharrastajien toiveesta tänä talvena on Keravan koiraladun lisäksi ainakin Lohjan laduille järjestetty kokeiluluontoisesti omia koirahiihtovuoroja.

Nyt myös Porvoo on juuri tänään perjantaina avannut kilometrin mittaisen koiraladun Kokonniemen jäähallin läheisyyteen Levanderin aloitteesta. Sekin kokeilumielessä näin aluksi, kertoo liikuntajohtaja Per Högström.

- Toivottavasti käyttäjiä tulee paljon. Parannetaan latua sitä mukaan, kun tarvetta on.

- Minä uskon, että sinne tulee ruuhkaa. Sinne tulee varmasti ympäri pääkaupunkiseutua ihmisiä hiihtämään ja varmasti tämä laji vain lisääntyy, jos me saamme näitä latuja lisää, Heidi Levander vakuuttaa.

Harrastajat ja kaupunki yhteistyössä

Ainakin tammikuun alussa avattu Keravan koiralatu on noussut heti suureen suosioon, kertoo Keravan Koiraharrastajien hallituksen jäsen Jukka Hämäläinen.

- Illalla kahdeksan aikaan, kun tänne tulee, täällä on sellainen kahdeksan-kymmenen koirakkoa, hiihtäjää ja potkukelkkailijaa paikalla eli hienosti tämä on lähtenyt liikkeelle. Ja todennäköisesti harrastajien määrä tulee vain kasvamaan.

Latu suunniteltiin ja rakennettiin pitkälti talkoovoimin ja kaupungin harteille on jäänyt lähinnä ladun kunnossapito.

Liikkuminen, vauhti, yhdessä tekeminen koiran kanssa ja ulkona oleminen, se on ehkä se paras juttu.

Heidi Levander, koirahiihtoharrastaja, Porvoo

- Se, että koiraharrastajat ja kaupunki tekevät yhteistyötä, niin minun mielestä se on juuri sellaista toimintaa, mitä kaupungin kuuluu tehdäkin. Silloin kustannuksetkin ovat suhteellisen pieniä, toteaa Keravan teknisen liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Eero Nurmi.

Koirahiihdossakin kilpaillaan

Heidi Levanderille lähellä oleva latu tulee tarpeeseen, sillä hän harjoittelee jo ensimmäisiä kisoja varten, jotka järjestetään kuukauden kuluttua Kouvolassa.

- Jos siltä reitiltä hengissä selviän enkä kauheasti häiritse muita, niin se on jo hyvä. Ensi vuodelle sitten vähän kovemmat tavoitteet, toteaa Levander, jolla on Suomen mestaruuksia pelastuskoirien haku- ja rauniokilpailuista.

14 vuotta sitten viralliseksi valjakkourheilulajiksi hyväksytty koirahiihto on ollut mukana myös MM-kisoissa vuodesta 2001 lähtien. Levanderia lajissa viehättää sen monipuolisuus.

- Liikkuminen, vauhti ja vähän myös tämä jännitys, että koska tässä kaatuu. Mutta siis yhdessä tekeminen koiran kanssa ja ulkona oleminen, se on ehkä se paras juttu, Levander sanoo.