1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Malin pakolaiset kertovat islamistien julmuuksista

YK varautuu Malista tulevaan pakolaistulvaan. Pakolaisjärjestö UNHCR:n tapaamat pakolaiset kertovat Malin pohjoisosan vallanneiden islamistien harjoittavan äärimmäisen julmaa hallintoa.

Ulkomaat

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vahvistaa toimintavalmiuttaan Malin naapurimaissa. Järjestö pitää mahdollisena, että jopa 700 000 ihmistä pakenee taisteluja ja islamistihallintoa joko Malin sisällä tai ulkomaille.

Tähän mennessä 147 000 malilaista on paennut ulkomaille, etenkin Nigeriin, Mauritaniaan ja Burkina Fasoon. Lisäksi 229 000 on Malin sisäisinä pakolaisina.

UNHCR:n tiedotteen mukaan Malin pohjoisosasta tulevat pakolaiset kertovat islamistien julmasta hallinnosta. Pakolaiset ovat nähneet teloituksia ja jäsenten katkomisia.

Islamistit ovat tarjonneet suuria summia rahaa ihmisille, jotta he liittyisivät taistelijoiden riveihin. Myös lapsia on värvätty sotaan.

Ulkomaisten joukkojen siirto Maliin vauhdittuu

Islamisteja vastaan taisteleva Malin armeija kertoo saaneensa lopullisesti valtaansa Konnan kaupungin.

Ranska jatkaa joukkojensa täydentämistä Malissa. Ranskalla on nyt Malissa 1 400 sotilasta. Määrää lisätään 2 500:aan.

Ensimmäinen sadan miehen osasto Länsi-Afrikan maiden järjestön ECOWAS:in lupaamista 3 000 sotilaasta on myös saapunut Maliin. He ovat Togosta ja Nigeriasta.

ECOWAS pitää huomenna lauantaina kokouksen Norsunluurannikon Abidjanissa. Kokouksen tarkoituksena on vauhdittaa joukkojen siirtymistä Maliin.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi