1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Roskallakin on sielu

Mikäli kirjailija Tatu Kokkoa on uskominen, roskiakin pitää kunnioittaa ja kohdella hyvin. Mies on kirjoittanut Roskasakki ja Suuri kierrätysseikkailu -puuhakirjan, joka pelein, leikein ja lauluin kasvattaa lapsia kierrättämään.

luonto
Lasten käsiä on lautapelin ympärillä.
Karri Laihonen / Yle

Kirjailija Tatu Kokko ja graafikko Timo Filpus ovat luoneet lapsille suunnatun ympäristöaiheisen puuhakirjan Roskasakki ja Suuri kierrätysseikkailu.

Kirja julkistettiin perjantaina Aurinkorinteen koululla Kuopiossa. Tatu Kokon ekologinen usko lepää lapsissa.

- Kun lapset oppivat kierrättämään, he osaavat sen myös aikuisina. Ja lasten osatessa kierrättää he myös hieman katsovat aikuisten perään ja antavat neuvoja. Lapsissa on toivoa, Kokko sanoo.

Hänen luomansa Roskasakki ja Suuri kierrätysseikkailu-tarinan mukaan roskia pitää kohdella hyvin ja huolehtia lajittelusta aivan kuin niillä olisi sielu.

Lasten osatessa kierrättää he myös hieman katsovat aikuisten perään ja antavat neuvoja.

Tatu Kokko

Kaunokirjallinen puuha-kirja

Roskasakki ja Suuri kierrätysseikkailu pitää sisällään leikkejä, jotka opastavat lukijoita kierrättämiseen, mutta on lähtökohtaisesti kaunokirjallinen teos. Tarinassa neljä hahmoa Roska, Rusina, Pölykoira ja Superlon muodostavat roskasakin, joka ajautuu huimaan seikkailuun.

- Vaikka kyseessä on puuhakirja ja tarina itsessään on helppoa ja mukavaa luettavaa, on kirjassa viittauksia maailman kaunokirjallisuuteen. Kyllä tästä aikuisetkin voivat nauttia, Kokko näkee.

Hänen mielestään on tärkeää luoda useita eri kanavia, joiden kautta ympäristökasvatusta tarjotaan.

- Lapset ovat keskenään hyvin erilaisia. Joku oppii lukemalla, joku toinen pelien kautta. Kun kaikkia kanavia käytetään, uskon että päästään joskus perille.

Kyllä tästä aikuisetkin voivat nauttia.

Tatu Kokko

Yhteistyössä jäteyhtiöiden kanssa

Roskasakki ja Suuri kierrätysseikkailu on tehty yhteistyössä usean eri jäteyhtiön kanssa.

- Jätekukko Oy on varsinainen aloitteentekijä ja heidän yhteistyökumppaninsa Metsäsairila Oy, Ylä-Savon Jätehuolto Oy ja Puhas Oy ovat se ydinryhmä, joiden tilauksesta kirjaa on tehty, Kokko kertoo.

Mukaan kirjatalkoisiin ovat lähteneet myös Keski-Savon Jätehuolto Oy, Ekokymppi Oy, Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy sekä Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy.

Lue seuraavaksi