Hyppää sisältöön

Hannes Heikura maalaa mustalla universaalia yksinäisyyttä

Arvoituksellisuuteen viehtyneen kuvaajan mielestä kuva ilman tarinaa on turha. Salossa avautuvassa näyttelyssä suurkaupungin arki tummuu tunnetiloiksi.

Hannes Heikura: Kiasma 4.12.2009 klo 22:11 sarjasta Dark Zone

Haluan kertoa universaalista yksinäisyydestä, joka koskee kaikkia ihmisiä. Yksinäisyys, joka peittyy aika usein työyhteisön tai kaveripiirin taakse, mutta loppujen lopuksi paljastuu, että todellisuus on yksinäisyyttä. Toivoisin ihmisten heräävän siihen mielellään ennemmin kuin liian myöhään, että se totaalinen yksinäisyys ei paljastuisi jollain sairaalavuoteella.

Palkitun lehtikuvaajan ja valokuvataiteilija Hannes Heikuran kahden näyttelyn symbioosi avaa Salon taidemuseo Veturitallin kevään.

Ensimmäistä kertaa nähtävänä oleva We Walk Alone – Kuljemme yksin -valokuvasarja yhdistyy saumattomasti kolmisen vuotta sitten valmistuneeseen sarjaan Dark Zone – Hämärä vyöhyke.

Kuvillaan Heikura haluaa pysäyttää katsojan pohtimaan yksinäisyyttä.

Yksinäisyydellä hän ei tarkoita elämäntilanteensa takia yksinäisyyteen joutuneita, ei vanhainkoteihin hylättyjä vanhuksia eikä syrjäytyneitä nuoria.

Hannes Heikura haluaa käsitellä jokaisen kokemaa lopullista yksinäisyyttä ihmisten keskellä.

Helsinki, 14.11.2011 12:09 sarjasta We Walk Alone Kuva: Hannes Heikura

Musta on kuvissani pääosissa siksi, että olen äärimmäisen viehtynyt mustaan. Haluan kunnioittaa katsojaa, luotan siihen, että katsojallakin on kyky miettiä asioita, ajatella asioita, kuvitella asioita. Jätän monia alueita tummiksi antaakseni tilaa katsojan omalle mielikuvitukselle.

Kuvissaan Heikura haluaa korostaa kerrontaa ja outoutta.

– Outous erotettuna omituisuudesta, siten että kuva on jollain lailla arvoituksellinen. Kerronta siten, että jos katsoja ei löydä houkuttelevasta tai visuaalisestakaan kuvasta mitään kertomusta tai ajatuksia herättävää, seuraa helposti petetyksi tulemisen tunne.

Tummat sävyt luovat unenomaisen tunnelman vailla paikkaa ja aikaa. Mustan kätköistä katsoja alkaa vähitellen erottaa uusia yksityiskohtia, valojuovat ja -pisteet johdattelevat katsojan silmää.

Vastavalo ja silhuetit sekä teleobjektiivin luoma syväepäterävyys tallentavat todellisuutta mystisellä tavalla. Reunoille tummentuva vinjetointi on kuvankäsittelyssä syntynyttä.

Helsinki, 04.11.2011 16:20 sarjasta We Walk Alone Kuva: Hannes Heikura

Useasti Vuoden lehtikuvaajaksi valitun Heikuran pitkään uraan mahtui vaihtelevia tehtäviä ulkomaita myöten. Suljettuaan Helsingin Sanomien oven takanaan vuosikymmenien jälkeen on hän keskittynyt havainnoimaan omaa lähiympäristöään.

– Pelkästään ”kotikulmiltani” löytyy aivan mieletön määrä aiheita, valon ja varjon vaihteluita, keväästä kesään aurinko tulee eri korkeudelta, yöt ovat erilaisia, vuorokaudet ja vuodenajat ovat erilaisia. Miksi lähteä kauemmas, kun läheltäkin löytyy? Siinä vaiheessa, jos alkaa toistaa itseään, pitää jonkin hälytyskellon soida, mutta tähän mennessä niin ei ole vielä käynyt.

Hannes Heikuran näyttelyt We Walk Alone – Kuljemme yksin & Dark Zone – Hämärä vyöhyke Salon taidemuseo Veturitallissa 19.1. - 31.3.2013.