Henkilöllisyyden todistaminen kännykällä yleistyy

Mobiilivarmennetta voi käyttää esimerkiksi monen kunnan, lääkäriaseman tai vakuutusyhtiön kanssa asioidessa. Tulevaisuudessa sillä maksetaan laskuja myös verkkopankissa.

Kotimaa
Älypuhelin, henkilökortti ja ajokortti.
Ilkka Kemppinen / Yle

Kännykän avulla toimiva mobiilivarmenne alkaa saada jalansijaa. Operaattorit lisäävät alkuvuoden aikana sähköiseen tunnistamiseen käytettävän mobiilivarmenteen markkinointia kuluttajille. Tuotepäällikkö Perttu Hörkkö Elisasta uskoo, että mobiilivarmenteen käyttö voi yleistyä nopeasti.

- Koemme, että käyttökohteita on nyt riittävästi tarjolla ja palvelu on nyt kuluttajille hyödyllinen, Perttu Hörkkö sanoo.

Mobiilivarmenne on kännykän sim-korttiin liitettävä palvelu, jolla voi todistaa henkilöllisyytensä, hyväksyä ostoksia ja allekirjoittaa sopimuksia. Sitä käytetään tunnusluvun avulla.

Operaattorit eivät anna tietoa siitä, paljonko mobiilivarmennetta käyttäviä asiakkaita tällä hetkellä on. DNA:n puheliiketoiminnan johtajan Cedric Kamtsanin mukaan asiakkaiden määrä on pienessä kasvussa, ja myös DNA hakee lähikuukausina palvelulle lisää käyttäjiä.

- Haemme huomattavaa kasvua, Kamtsan sanoo.

Mobiilivarmenteella voi tätä nykyä todistaa henkilöllisyyden lähes samoissa paikoissa, missä pankkitunnuksillakin. Verkkopankissa mobiilivarmenne ei vielä käy, mutta tämän vuoden aikana se on todennäköisesti mahdollista.

Turvallisuus vastaa pankkitunnuksia

Mobiilivarmenne vastaa turvallisuudeltaan pankkitunnuksia. Varmennetta ei pysty käyttämään ilman tunnuslukua.

Tällä hetkellä mobiilivarmenteen käyttökohteita on runsaat parisataa. Sitä voi käyttää esimerkiksi useiden kuntien palveluissa, kuten ajanvarauksia tehdessä tai lapsen päiväkotipaikkaa hakiessa. Mukana on myös muun muassa lääkäriasemia ja vakuutusyhtiöitä.

Vakuutusyhtiö If otti mobiilivarmenteen käyttöön ensimmäisten joukossa vajaat pari vuotta sitten. Sen avulla voi kirjautua sähköiseen vakuutuskansioon ja esimerkiksi ilmoittaa vahingoista. Ifin tiedottajan Mari Hätisen mukaan asiakkaiden kiinnostus on tähän mennessä ollut maltillista, mutta kyselyt ovat vähitellen lisääntymässä.

- Nyt kun palveluntarjoajia on tullut lisää, ihmisten mielenkiinto alkaa heräillä, Hätinen kertoo.

Lainsäädäntö kaipaa päivitystä

Lainsäädäntö laahaa perässä, kun sähköinen tunnistaminen yleistyy. Toisin kuin poliisin kanssa asioidessa, tällä hetkellä ei ole rikollista esiintyä toisena henkilönä mobiilivarmennetta tai pankkitunnuksia hakiessa. Sen sijaan vääränä henkilönä hankitun tunnisteen käyttö on kriminalisoitua.

Tunnisteen hakijalta vaaditaan virallinen henkilötodistus eikä väärinkäytöksiä ei ole toistaiseksi tiedossa.Operaattorit haluaisivat kuitenkin, että toisena henkilönä esiintyminen kriminalisoitaisiin myös sähköisen tunnistamisen välineitä hakiessa.

Neuvotteleva virkamies Johanna Kari sisäministeriöstä pitää tilannetta periaatteellisena ongelmana, jos sähköinen tunnistaminen yleistyy. Hän kertoo, että toisena esiintymisen kriminalisointia yritetään saada eteenpäin oikeusministeriön kanssa tämän vuoden kuluessa.

- Kaikki keinot, jotka voidaan lainsäädännön avulla toteuttaa, on tehtävä identiteettivarkauksien estämiseksi, Johanna Kari sanoo.