Finnairin työntekijät kimpaantuivat Espanjan-lentojen ulkoistamisesta

Finnairin työntekijöiden mukaan viimeinen pisara oli Espanjan-reiteille tilalle hankitun vuokratyövoiman opastaminen. Lentoyhtiön mukaan suomalaiset työntekijät osallistuvat vain viranomaisten vaatimiin perehdytyslentoihin.

Kotimaa
Finnairin lentokone kiitoradalla.
Yle

Lentoyhtiö Finnairissa on puhjennut kiista matkustamohenkilökunnan ulkoistamisesta. Yhtiö on kouluttanut syksyn aikana kymmeniä espanjalaisia lentoemäntiä ja stuertteja Espanjan-lennoille. Tavoitteena on karsia kuluja.

Espanjalainen henkilökunta aloittaa Madridin, Barcelonan ja Kanarian lennoilla helmikuun alussa.

- Henkilökunta on tyrmistynyttä. He eivät voi uskoa, että vielä siinä tilanteessa, kun heiltä viedään työpaikat halvemmalle vuokratyövoimalle, heidän täytyy vielä työhönopastaa nämä henkilöt, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers sanoo.

Onko tulossa ulosmarsseja tai muita manifesteja?

- Ei, manifesteja ei ole tulossa eikä ulosmarsseja. Tutkimme oikeudellisia mahdollisuuksia, miten voimme päästä asiaan käsiksi, Åkers vastaa.

Asia kärjistyi juuri nyt, koska espanjalaiset lentävät tänä viikonloppuna viranomaisten vaatiman työhönperehdytyslennon. Lennoilla opastuksen ja työhönperehdytyksen hoitavat Finnairin lentoemännät ja stuertit. Samat ihmiset, jotka saattavat menettää työpaikkansa espanjalaisille.

Asiakaspalvelun henkilöjohtaja Tatu Tulokas toteaa, että Finnairin henkilökunta on osallistunut aiemminkin perehdytyslennoille.

- On koulutettu vuokratyöntekijöitä ja aasialaista matkustamohenkilökuntaa.

Tulokas ihmettelee, miksi häly asiasta nousi juuri nyt.

- Ymmärretään tietenkin, että tämä ratkaisu on aiheuttanut tuohtumusta meidän henkilöstössämme. Mutta toisaalta myös asia on käsitelty jo viime syksynä, ja tästä on kyllä keskusteltu. Olemme hieman yllättyneitä siitä, että tämä niin sanottu kuohunta on alkanut vasta vähän ennen kuin Espanjan reitit alkavat, Tulokas sanoo.