1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Puhdistustyöt paljastivat Colosseumin värikkäät seinät - ja tuhmat tuherrukset

Lian ja maalin alta löytyi erittäin värikkäitä maalauksia, joista voi päätellä, että koko Colosseumin sisätilat oli kirkkaasti maalattu. Muinaiset katsojat ovat raapustaneet seiniin myös eroottisia kohtauksia.

Colosseumin arkeologinen johtaja Rossella Rea esittelemässä Colosseumin seiniltä löytyneitä maalauksia 18. tammikuuta. Kuva: Reuters-TV

Colosseumin miljoonia maksavat korjaustyöt ovat vasta päässeet alkuun, kun puhdistustyöt paljastivat jo yllätyksiä seinistä. Lika- ja maalikerrosten alta paljastui värikkäitä freskojen osia - sekä muinaisia raapusteluja ja tuhmia tuherruksia.

Paljastuneista seinistä pystyy päättelemään, että Colosseumin sisäosat ovat todennäköisesti olleet kokonaan värikkäästi maalatut. Seinissä on jälkiä kirkkaista punaisista, sinisistä, vihreistä ja valkoisista maaleista.

Maalaukset löytyivät Colosseumin ylimmästä osasta käytävästä, joka on ollut yleisöltä suljettuna vuosikymmeniä. Ne olivat mustan saastelian ja kalkkimaalin peitossa.

- Tämä on kaunis arkeologinen yllätys, iloitsi Rooman arkeologiaperinnöstä vastaava johtaja Mariarosaria Barbera.

- Vaikka kyseessä on niinkin hyvin tunnettu monumentti kuin tämä, kaikkialla maailmassa tutkittu, täällä on silti uusia asioita löydettävänä, hän jatkoi.

Colosseumin seinistä löytyneitä muinaisia kirjoituksia ja maalauksia. Kuva: Reuters-TV

Muuta kuin kiveä ja sammalta

Fragmentit osoittavat, että Colosseum oli aiemmin varsin toisen näköinen kuin nykytilassaan: harmaata traventiinikiveä, punaista tiiltä ja sammalen peittämiä ja likaantuneita osia. Colosseumin ulko-osat ja istuimet oli päällystetty valkoisella marmorilla, joka myöhemmin historian aikana on irrotettu ja käytetty muissa rakennuksissa. Sisätiloissa on puolestaan ollut siis mitä ilmeisimmin erittäin värikkäitä maalauksia.

Maalit löytyivät käytävästä, joka johti Colosseumin korkeimpaan katsomoon - eli halvimmille paikoille kauimmas areenasta. Tästä tutkijat päättelivät, että koko Colosseum on todennäköisesti ollut sisältä värikkäästi maalattu, kaikki sen käytävät, hallit ja muut sisätilat.

Maalina oli käytetty myös sinistä pigmenttiä, joka oli antiikin Rooman aikaan erittäin kallis aine. Sitä tuskin olisi käytetty rahvaan katsomo-osaan, ellei maalauksia olisi ollut muuallakin.

Ensimmäisessä kerroksessa Colosseumilla istuivat senaattorit. Keisarilla ja hänen seuralaisillaan sekä Vestan neitsytpapittarilla oli omat, erityiset aitionsa. Ylimmillä, puisilla riveillä istui tavallista kansaa.

Muinaisia falloksia

Maalausten seasta löytyi myös raapustuksia. Muinaiset fanit ovat muun muassa piirtäneet voiton symboleina palmuja ja kruunuja kannattamansa gladiaattorin kunniaksi. Seinistä löytyi myös voittoa tai kostoa merkitsevä latinan sana 'vind'.

Lisäksi seinistä löytyi valtavien fallosten kuvia. Falloksia käytettiin antiikin aikaan hyvän onnen toivotuksina. Seinistä löytyi myös eroottisia kohtauksia kuvaavia piirroksia.

Kuva: Reuters-TV

Freskot ovat todennäköisesti peräisin vuoden 217 jälkeiseltä ajalta. Tuolloin tulipalo tuhosi Colosseumin ylimmät kerrokset. Käytävältä löytyi kuitenkin raapustuksia, jotka ovat myöhemmiltäkin ajoilta. Muun muassa 'Luigi' on kaivertanut seinään nimensä vuonna 1620 ja J. Milber Strasbourgista vuonna 1902.

Colosseum, joka tunnettiin aiemmin nimellä Amfiteatrum Flavium eli Flaviusten amfiteatteri, on parhaillaan mittavien kunnostusten työmaana. 25 miljoonan euron projektissa Colosseum puhdistetaan kokonaan vuoteen 2015 mennessä.

Nyt paljastuneet maalaukset on tarkoitus avata yleisön ihailtavaksi kesällä. Koko Colosseumin kunnostusten jälkeen yleisölle avataan 25 prosenttia nykyistä enemmän tiloja, muun muassa areenan alapuolisen tunneliverkoston, varastot ja häkit.