1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapaavuori: STX-tilauksen meno Ranskaan oli jo ennalta selvää

Elinkeinoministerin mukaan suomalaisilla on vahvaa näyttöä siitä, että risteilijätilaus oli menossa Ranskaan jo ennen hallituksen telakkatukipäätöstä. Vapaavuori pitää mahdollisena, että valtio lähtee mukaan hankkeeseen, jossa STX:n Turun telakka yritetään osin palauttaa kotimaiseen omistukseen.

Kuva: Yle

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) uskoo, että päätös STX-risteilijätilauksen lipumisesta Ranskaan oli tehty jo ennen hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan telakkatukiratkaisua. Vapaavuoren mukaan tästä on vahvaa näyttöä sekä Ranskasta että Yhdysvalloista.

- Meidän virkamiehillemme, jotka päivittäin ovat yhteyksissä sekä Ranskaan että Yhdysvaltoihin, on syntynyt tästä hyvin vahva käsitys ja kyllä sitä on taitanut julkisuudessakin olla sen tyyppistä näyttöä ranskalaisten ja amerikkalaisten puheesta, että tämä oli kutakuinkin selvä jo sitä ennen, Vapaavuori sanoo Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

Vapaavuoren mielestä syyt risteilijätilauksen menettämiseen löytyvät telakan huonosta taloudellisesta tilanteesta ja ennen kaikkea eteläkorealaisen omistajan haluttomuudesta taata rahoitus.

- Omistaja ei kantanut sitä vastuuta, joka omistajalla yrityksestä pitää olla, Vapaavuori toteaa.

Vapaavuoren mukaan myös STX:n aloittamista yt-neuvotteluista oli päätetty jo viikkoja ennen kuin kävi ilmi, että tilaus ei tule Suomeen. Yt-neuvottelut olisi pitänyt Vapaavuoren mielestä käydä jo aikoja sitten. STX ilmoitti tammikuun alussa aloittavansa yt-neuvottelut sekä Turun että Rauman telakoilla.

Kotimaiseen omistukseen palauttaminen mahdollista

Vapaavuori pitää mahdollisena, että valtio lähtisi mukaan hankkeeseen, jossa STX:n Turun telakka yritetään osin palauttaa kotimaiseen omistukseen. Ministerin mielestä on erittäin myönteistä, että telakan alihankintayritykset ovat koonneet ryhmää, joka voisi ryhtyä telakan osaomistajaksi. Vapaavuoren mielestä päävastuu hankkeessa on oltava yksityisellä puolella.

Vapaavuori pohti Ykkösaamussa laajasti myös telakkatukiratkaisun laillisuuspuolta.

- Kun meillä valtion virkavastuulla toimivat virkamiehet sekä työ- ja elinkeinoministeriössä, valtiovarainministeriössä että Finnverassa yksimielisesti ovat sitä mieltä, että tämä on laitonta, niin emme me voi sellaiseen lähteä. Viime kädessä siinä ovat hallituksen ministerit jopa henkilökohtaisesti vastuussa mahdollisista vahingonkorvausvaatimuksista, joita tämäntyyppisiin tapauksiin voi liittyä, Vapaavuori muistutti.