1. yle.fi
  2. Uutiset

Huopaisilla lapikkailla maailmaa valloittamaan

Aikaisemmin varusmiehille sekä teatteri- ja tanhuryhmille nahkaisia lapikkaita valmistanut Töysän kenkätehdas on löytänyt uuden innon tekemiseen huopalapikkaiden myötä. Huopalapikkaita on nähty jo naistenlehtien sivuilla, mutta nyt vuorossa on suurempi lanseeraus ja maailmanmarkkinoiden valloitus.

Kotimaan uutiset
huopikkaat
Anne Rahjola/ Yle

Perinteikäs Töysän kenkätehdas on valmistanut nahkalapikkaita jo vuodesta 1932. Lapikkaiden lisäksi tuotannossa on pieksuja ja jatsareita, joilla on oma vankkumaton asiakaskuntansa. Tehdas tekeekin pääosin yhä samoja saapasmalleja kuin 80 vuotta sitten, jolloin nykyisen toimitusjohtajan vaari, Arvid Mäkelä, yrityksen perusti.

Me ollaan ensimmäistä kertaa 27 vuoteen innoissamme.

Tehtaanjohtaja Harri Mäkelä

Tehtaan nykyinen johtaja Harri Mäkeläkin on ollut puikoissa lähes kolmekymmentä vuotta, eivätkä ajat ole suinkaan olleet viime vuosikymmeninä nousujohteiset. Konkurssi on käynyt läheltä ja lomautuksia on ollut paljon. Töysän kenkätehdas työllistää tällä hetkellä 11 ihmistä. Enimmillään 60-luvulla tehtaassa oli 70 työntekijää.

Nyt tehtaassa on kuitekin aistittavissa positiivinen vire, nimittäin uutta intoa on löytynyt huopalapikkaiden myötä. Lapikkaat, jotka vielä 1970-luvulla olivat monen lapsen luottotalvikengät, valloittavat trenditietoisetkin ihmiset.

- Me ollaan ensimmäistä kertaa 27 vuoteen innoissamme, Harri Mäkelä kertoo.

Töysästä maailman markkinoille

Joskus yritys tarvitsee vain yhden kunnollisen innovaation, innostuksen lähteen, jolla tasapaksu näköalattomuus vaihtuu suureksi toiveikkuudeksi.

Tilauksia on tullut jo Hollannin ja Sveitsin pienistä putiikeista.

Tehtaanjohtaja Harri Mäkelä

Juuri näin on käynyt Töysän kenkätehtaassa, joka useiden vaikeiden aikojen jälkeen on löytämässä ehkäpä sen paljon puhutun kultajyvän. Nahkaisia lapikkaita, pieksuja ja jatsareita valmistava tehdas ryhtyi vuosi sitten valmistamaan lapikkaita huovasta. Projekti on pitkä ja se tähtää kauas.

- Arctips-huopalapikasta ryhdytään markkinoimaan nyt suuremmin. Lapikkaita on nähty jo naistenlehtien sivuilla, mutta suurempi lanseeraus on vielä edessä. Ja tähtäämme näillä ulkomaille. Tilauksia on tullut jo Hollannin ja Sveitsin pienistä putiikeista, Mäkelä kertoo.

Kannattavaksi huopalapikas tulee ennen pitkää. Kohderyhmänä Arctips-lapikkailla on Venäjä ja Pohjoismaat. Värivaihtoehtoja huopalapikkaissa on kuusi. Huopalapikkaiden etu esimerkiksi nahkaisiin verrattuna on lämmönsäätely ja kosteudentasaus.

- Itse pidän näitä sisällä ja ulkona. Ainoastaan yöksi ja suihkuun otan pois, Mäkelä kertoo.

Lue seuraavaksi