Erämaan kutsu digitalisoitumassa Yellowstonessa

Vastuu Yhdysvaltain kansallispuistojen langattomien viestintäyhteyksien rakentamisesta on puistojen johdolla.

Ulkomaat
Laaksomaisema Yellowstone-kansallispuistosta.
Yellowstone on maailman ensimmäinen kansallispuisto.Ed Austin / Herb Jones

Yhdysvaltain kansallispuistot harkitsevat langattomien viestintäyhteyksien lisäämistä erämaahan.

Teleoperaattorit ja yhä useammat puistojen vierailijat ovat alkaneet vaatia nykyistä parempia palveluita villiin luontoon.

Muun muassa yksi suurimmista puistoista, Yellowstonen kansallispuisto, tarjoaa nykyisin rajallisia mobiilipalveluita neljän matkapuhelintornin kautta.

Suurin osa Yhdysvaltain rauhoitetuista alueista on kuitenkin matkapuhelinten ulottumattomissa.

Yellowstonen edustaja Al Nash sanoo saavansa jatkuvasti puheluita huolestuneilta omaisilta, jotka eivät ole saaneet yhteyttä läheisiinsä.

Yksi sanoo, ettei hän lomaile paikoissa, joissa ei ole sähköisiä yhteyksiä, ja toinen valittaa naapurinsa kännykällä tekemästä pizzatilauksesta.

Lee Dickinson

- He sanovat "hyvä tavaton, veljentyttäreni, tyttäreni tai vanhempani menivät puistoon, enkä ole kuullut heistä kolmeen päivään", Nash kertoo.

Suunnitelmat palvelujen parantamisesta ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton. Joidenkin mielestä ne toisivat puistoon turhaa hälinää, joka pilaisi mahdollisuuden nauttia luonnon hiljaisuudesta.

- Yksi vierailija sanoo, ettei hän lomaile koskaan paikoissa, joissa ei ole sähköisiä yhteyksiä, ja toinen valittaa naapurinsa kännykällä tekemästä pizzatilauksesta, kuvailee tilannetta kansallispuistopalvelun erikoisohjelmajohtaja Lee Dickinson.

Mobiilipalveluiden kautta saatavat sovellukset saattaisivat joidenkin mielestä myös rikastaa vierailijoiden erämaakokemusta.

Toisaalta ne voisivat tuudittaa vieralijat vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen paikoissa, joissa jopa kokeneimmat erämaankävijät ovat koetuksella.

Ainakin Yellowstone ja toinen merkittävä kansallispuisto Glacier harkitsevat uusien tornien pystyttämistä.

Lähteet: Reuters