Hyppää sisältöön

Elinkeinoministeri Vapaavuori pelkää Suomen näivettyvän

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan Suomi on jäänyt Ruotsin kelkasta. Ministeri kiinnittää huomiota myös huutavaan asuntopulaan.

Kuva: Yle

Suomen luottoluokituksen nosto on myönteistä, mutta taloushuolet eivät ole missään tapauksessa ohi, sanoi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) TV1:n Ykkösaamussa. Ministerillä on isot odotukset hallituksen puolivälitarkastelusta, jossa talouden askelmerkit päivitetään.

Elinkeinoministerin mielestä hallituksella on nyt paikka päättää Suomen talouden tulevaisuuden suunta. Vapaavuoren mielestä talous ei kohene hokkuspokkustempuilla, vaan uudella kasvulla ja viennillä.

Tuore elinkeinoministeri uskoo, että hallituksella on ideologisista eroista huolimatta kykyä ja ketteryyttä päätöksentekoon. Hän toivoo myös, että työmarkkinajärjestöt ottavat vakavasti pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) toiveen työuria ja työmäärää lisäävistä ehdotuksista.  

Ruotsista jäädään

Vapaavuori muistutti, että Suomi on menettänyt vuoden 2008 jälkeen 100 000 työpaikkaa. Esimerkiksi pelkästään metsäteollisuudesta on hävinnyt 30 000 työpaikkaa ja näiden myötä iso osa hyvinvointia. Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna bruttokansantuotteessa on jääty kahdeksan prosenttia jälkeen ja valtion talous on pakkasella, luettelee Vapaavuori taloustotuuksia.

Onneksi uusiakin työpaikkoja on syntynyt, mutta jos nyt ei tehdä mitään, Suomi pikku hiljaa näivettyy, pelkää elinkeinoministeri.

Vapaavuori kannattaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n pari päivää sitten tekemiä esityksiä mm. palkkamaltista, yhteisöveron alentamisesta, sekä eläkeiän ja työllisyysasteen nostosta. Hyvinvointi voi ministerin mielestä perustua vain yksityisen sektorin kannattaviin työpaikkoihin.
Suomalaisten ei ministerin mielestä tarvitse kuitenkaan olla sydän syrjällään, sillä äkkikatastrofin vaaraa ei ole, kiitos Suomen pitkän hyvän historian.

Asuntoja lisää Krista Kiuru

Vapaavuorta harmittaa entisenä asuntoministerinä, että asuntopula jatkuu etenkin pääkaupunkiseudulla. Vapaavuori ohjeistaakin nykyistä asuntoministeriä, SDP:n Krista Kiurua, että ei saa olla turhan ideologinen, vaan pitää ottaa kaikki keinot käyttöön.

Vapaavuori muistelee, että hänen asuntoministerikaudellaan saatiin useita tuhansia asuntoja markkinoille, mutta myöntää, ettei hänkään pystynyt panemaan asiaa lopullisesti kuntoon. Tilanne on ollut hankala jo 150 vuotta, eikä sitä yhdellä hallituskaudella ratkaista.

Helsingin IFK:ta kannattava elinkeinoministeri suhtautuu myönteisesti jääkiekkojoukkueen hankkeeseen rakentaa uusi jäähalli ministerin kotinurkille Töölöön.