1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskan ulkoministeri: Afrikan pitää lähettää joukkoja Maliin

Noin 2 000 ranskalaissotilasta on parhaillaan Malissa, kun afrikkalaissotilaiden määrä on yhä vain noin sadassa.

Länsi-Afrikan johtajat vaativat Maliin lisää kansainvälistä osallistumista ja rahoitusta. Länsi-Afrikan talousyhteisön ECOWASin hätäkokous pidettiin Norsunluurannikolla lauantaina.

Johtajien tavoitteena on nopeuttaa Malin armeijan levittäytymistä sekä pysäyttää islamistien hyökkäys.

Myös Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius osallistui hätäkokoukseen. Hänen mukaansa afrikkalaisten on aika ottaa tilanne haltuun ”niin pian kuin mahdollista”.

- Ranska oli velvoitettu tulemaan väliin hyvin nopeasti. Muussa tapauksessa Malia ei enää olisi. Afrikkalaisten pitää kuitenkin ottaa vastuu tilanteesta, Fabius sanoi.

Fabiuksen mukaan Ranskan joukkojen tavoitteena ”ei ole tehdä suunniteltujen Afrikan joukkojen työtä”. Länsi-Afrikka on luvannut alueelle noin 5 800 sotilasta.

Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi lauantaina, että Ranskan joukot pysyvät Malissa "niin kauan kuin terrorismin kukistamiseksi vaaditaan". Tuoreen gallupin mukaan 65 prosenttia ranskalaisista tukee yhä maan joukkojen osallistumista Malin operaatioon. Noin kolmasosa kansasta on tätä vastaan, ranskalaisen Sud-Ouest -lehden julkaisema gallup kertoo.

Vain noin sata afrikkalaissotilasta on tähän mennessä päässyt Maliin. Ranska kertoi lauantaina, että noin 2 000 ranskalaissotilasta on parhaillaan Malissa.

Norsunluurannikon presidentin ja Länsi-Afrikan talousyhteisön johtajan Alassane Ouattaran mukaan on korkea aika, että myös muut maat tekevät osuutensa. Hänen mukaansa "useampien maiden ja organisaatioiden on aika osoittaa solidaarisuutensa Ranskalle ja Afikalle". Quattara vaati kansainväliseltä yhteisöltä myös taloudellista tukea Malin operaatioon osallistuville Afrikan maille.