1. yle.fi
  2. Uutiset

Sadat kunnioittivat itsemurhan tehneen nettiaktivistin muistoa

Aaron Swartzin itsemurha on herättänyt keskustelua tieteellisen tiedon vapaudesta. Swartzin tukijat vaativat lainsäädännön uudistamista.

Ulkomaat
Aaron Swartz puhujanpöntössä.
Aaron Swartz pitämässä puhetta tekijänoikeuslaista Freedom to Connect 2012 -tapahtumassa Washington DC:ssä toukokuussa 2012.EBU

Sadat ihmiset kerääntyivät New Yorkissa kunnioittamaan tiedonvapausaktivisti Aaron Swartzin muistoa. Muistotilaisuudesta kasvoi myös mielenilmaus, kun Swartzin tukijat vaativat muutosta tietokonerikoksia koskevaan lainsäädäntöön.

Tukijoiden mukaan Swartz joutui epäoikeudenmukaisen kohtelun uhriksi, ja päätyi siksi itsemurhaan. Hakkeri- ja internetkulttuurista kirjoittava toimittaja Quinn Norton nimesi Swartzin "internetpyhimykseksi".

26-vuotias Aaron Swartz teki itsemurhan tammikuun 11. päivänä. Ohjelmoijana ja nettiaktivistina toiminutta Swartzia syytettiin miljoonien tieteellisten artikkeleiden varastamisesta yhdysvaltalaisesta JSTOR-palvelusta. Syyttäjien mukaan Swartzin aikeena oli jakaa artikkelit ilmaiseksi verkossa. Swartzilla oli kuitenkin laillinen oikeus lainata aineistoa verkkopalvelusta.

Tiedearkisto JSTOR luopui kaikista Swartzia vastaan ajamistaan vaatimuksista sen jälkeen, kun Swartz palautti lataamansa aineiston. JSTOR on sanonut katuvansa sekaantumista asiaan, ja ilmoitti vain päiviä ennen Swartzin kuolemaa aikovansa julkaista yli 4,5 miljoonaa artikkelia ilmaiseksi.

Liittovaltion syyttäjät jatkoivat kuitenkin syytteiden ajamista, ja Swartzia uhkasi yli 35 vuoden vankeustuomio. Perheen mukaan tämä ajoi Swartzin itsemurhaan.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi