Suomeen kaavaillaan yksityistä synnytyssairaalaa

Sairaalan asiakaskunta koostuisi enimmäkseen venäläisistä, mutta myös suomalaiset synnyttäjät voisivat halutessaan synnyttää yksityissairaalassa. Asiantuntijoiden mukaan yksityinen synnytyssairaala olisi Suomessa tarpeeton.

Kotimaa
Kätilöopiston sairaalan synnytysosaston Haikaranpesä 27. tammikuuta 2010.
Kätilöopiston sairaalan synnytysosaston Haikaranpesä 27. tammikuuta 2010. Yksityisille synnytyspalveluille olisi kysyntää erityisesti Venäjältä. Toiveissa on, että toteutuessaan hanke voitaisiin toteuttaa yhteistyössä julkisen puolen kanssa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Yksityssairaaloita perustetaan jatkuvasti, mutta synnytykset ovat vielä yksityisen tarjonnasta puuttuneet. Suunnitelmissa onkin perustaa Suomeen synnytyssairaala, joka tarjoaisi palveluita erityisesti venäläisille asiakkaille, mutta pyrkii tuomaan vaihtoehtoja myös suomalaisille synnyttäjille.

- Terveysmatkailu Suomeen lisääntyy jatkuvasti, ja Suomeen liikkuvat venäläispotilaat ovat kasvava joukko. Suomalaisen kapasiteetin kannalta sekä nämä ulkomaalaiset että kotimaiset potilaat muodostavat yhden kokonaisuuden, kertoo Tero Silvola, yksityistä synnytyssairaalaa kaavailevan Nordic Clinicin toimitusjohtaja.

Suomessa julkisella terveydenhuollolla on vahva osaaminen synnytyksissä. Ja kun yksityisellä puolella synnytyksen hinta voi nousta kovinkin suureksi, asiantuntijat uskovat mahdollisen yksityisen palvelun jäävän hyvin pienen ryhmän vaihtoehdoksi. Samaa mieltä on Naistenklinikan ylilääkäri Mika Nuutila.

- En usko, että merkitys olisi kovin suuri, koska julkinen terveydenhuolto ja synnytystoiminta toimivat mielestäni oikein hyvin.

Piristysruiske terveysturismille

Terveysturismin näkökulmasta yksityinen mahdollisuus synnytyksiin olisi tervetullut lisä. Esimerkiksi Tammisaaren sairaala oli ennen sulkemistaan suosittu paikka erityisesti venäläisten synnyttäjien keskuudessa. Kun osasto lakkautettiin, jäi tarjontaan iso aukko. Ulkomaalaiset synnyttäjät toivat myös taloudellista helpotusta julkisen puolen sairaaloille.

- Tämäntyyppiseen kysyntään, kuten ulkomaalaiset, yksityinen synnytyssairaala voisi kyllä antaa jonkunnäköisen vastauksen. Tässäkin sairaalassa on aikaisemmin ollut synnyttäjiä nimenomaan Venäjältä, mutta tällä hetkellä emme heitä voi ottaa vastaan omien resurssiemme vuoksi, kertoo Mika Nuutila.

On todella tyypillistä, että esimerkiksi Indonesiassa alkuperätodistukset ovat järjestelmällisesti väärennettyjä.

Sini Harkki

Yksityisille synnytyspalveluille olisikin erityisesti Venäjältä kysyntää. Toiveissa on, että toteutuessaan hanke voitaisiin toteuttaa yhteistyössä julkisen puolen kanssa.

- Jos yksityisiä synnytyksiä Suomeen lähdetään järjestämään, se kuuluu tehdä yhdessä julkisen järjestelmän kanssa, kertoo Tero Silvola.

Helpotusta julkisen puolen synnytysosastojen ruuhkatilanteisiin ei yksityisestä synnytyssairaalasta kuitenkaan luultavimmin olisi.

- Sulkutilanteissa tilanteet ovat niin nopeita, että ehkä ihan äärimmäisessä tilanteessa sitä voisi harkita, mutta uskon, että julkisella puolella pystytään suunnittelemaan synnytykset sillä tavoin, että tällaista tarvetta ei ole, kertoo tutkimusprofessori Mika Gissler, THL:lta.

Yksityisen synnytyssairaalan suunnittelu on vielä alkutekijöissään ja sen toteutuminen selvinnee kevään aikana.