Hallituksessa muhii kiista energiansäästöstä - Vapaavuori närkästyi vihreille

Teollisuus ja kotitaloudet kaipaavat halpaa energiaa, mutta samalla ilmastoa lämmittäviä hiilidioksidipäästöjä pitää leikata paljon ja pian. Hallitus ratkoo hankalaa yhtälöä pian valmistuvassa ilmasto- ja energiastrategiassa. Vihreät esittää energiansäästötavoitteiden tuntuvaa tiukennusta, mutta kokoomus ja SDP pelkäävät säästölinjan kurjistavan teollisuuden näkymiä entisestään.

Oras Tynkkynen (vihr.) ja Jan Vapaavuori (kok.). Kuva: Lehtikuva

Hallituksen nimittämä virkamiestyöryhmä viimeistelee hiki hatussa niin kutsuttua ilmasto- ja energiastrategiaa. Siinä linjataan ilmasto- ja energiapolitiikan tärkeimmät askelmerkit aina vuoteen 2020 asti ja hieman sen ylikin.

Puisevan kuuloinen paperi koskettaa jokaista ihmistä: miten kodit lämmitetään, mistä tulee sähkö älypuhelimeen ja terästehtaisiin, mitä auton tankkiin laitetaan. Ja kaiken takana on suuri kysymys, miten ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään mahdollisimman tehokkaasti.

Ilmasto- ja energiastrategia oli vähällä valmistua ilman kunnon poliittista keskustelua. Yleensä ilmasto- ja energiapolitiikkaan innokkaasti suhtautuva vihreät heräsi sekin vasta kalkkiviivoilla.

Puolue esittää työn loppumetreillä tuntuvia tiukennuksia energiansäästötavoitteisiin vuodelle 2020.

- Energiatehokkuudessa pitää parantaa tahtia selvästi tähänastisesta. Ja tietysti toivon, että muutkin hallituspuolueet ovat tästä samaa mieltä, sanoo vihreiden ilmasto- ja energia-asiantuntija, puolueen varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen.

Tynkkysen mielestä energiatehokkuudessa on parannettavaa erityisesti palveluiden, kuten kaupan alalla. Turhan moni kylmälaite tohottaa vieläkin täysillä ilman ovea tai kantta.

Myös kotien lämmittämistä pitäisi muuttaa suorasta sähkölämmityksestä vielä nykyistä rivakammin lämpöpumppujen ja aurinkopaneeleiden suuntaan.

Sähkönkulutusennusteesta vääntöä

Ilmasto- ja energiastrategian kenties vaikutusvaltaisin osa on ennuste sähkön kokonaiskulutuksesta, ja siihen myös tämänkertainen kiista kiteytyy.

Ennuste on ratkaisevan tärkeä, sillä sen perusteella linjataan, minkä verran maahan tarvitaan esimerkiksi tuuli-, bio- ja ydinvoimaa. Myös päästövähennykset ja energiansäästötavoitteet päätetään energiankulutusennusteiden perusteella.

Edellisessä ilmasto- ja energiastrategiassa vuonna 2008 arvioitiin, että Suomi kuluttaisi sähköä vuonna 2020 yhteensä 98 terawattituntia (TWh). Vertailun vuoksi, vuonna 2011 kulutus oli 84,2 TWh.

Talouden taantuman ja metsäteollisuuden tuotantolaitosten alasajojen vuoksi työ- ja elinkeinoministeriön energiaosasto laati uuden ennusteen ilmasto- ja energiastrategian päivityksen pohjaksi.

Ennustetta ei ole haluttu antaa julkisuuteen ennen strategian valmistumista. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan luku on jossain 94 - 98 TWh:n välillä.

Vihreiden Oras Tynkkysen mielestä realistinen taso voisi olla 90 TWh vuonna 2020. Ero 94 TWh:iin kuulostaa pieneltä, mutta säästyvällä energiamäärällä lämmittäisi vuoden ajan yli 216 000 omakotitaloa.

Vapaavuori: Liian poukkoilevaa politiikkaa

Vihreät ovat selvästi ladanneet kovia odotuksia hiljattain aloittaneeseen elinkeinoministeriin, kokoomuksen Jan Vapaavuoreen. Tämä johtuu siitä, että aiemmin asuntoministerinä toimiessaan Vapaavuori ajoi innokkaasti energiatehokkuutta rakentamisen ja asumisen saralla.

Nyt Vapaavuori johtaa energiapolitiikkaa, mutta hän joutuu myös kuuntelemaan elinkeinoelämää aiempaa tarkemmalla korvalla. Viime ajat telakkateollisuuden ongelmien kanssa paininut ministeri ei nyt innostu vihreiden tavoitteesta.

- Vierastan sitä, että tavoitteita sorkittaisiin liian usein kovin suurella intohimolla. Tarvitsemme pitkäjänteistä, ennustettavaa energiapolitiikkaa. Teollisuudella pitää olla luottamus siihen, että hallituksen linjaukset eivät muutu joka kevät- ja syyskausi, vaan että niiden varaan voidaan rakentaa investointeja pitkälle tulevaisuuteen, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori myöntää samaan hengenvetoon, että päästöjä on pystyttävä leikkaamaan olennaisesti nykyisestä.

Vihreiden Tynkkynen huomauttaa, että energiansäästö nimenomaan parantaisi Suomen kilpailukykyä.

- Energiatehokkuuden parantaminen on sekä suurin että edullisin tapa leikata päästöjä. Se on myös edullisin tapa huolehtia siitä, että Suomen teollisuudelle ja kotitalouksille riittää kohtuuhintaista energiaa.

Tukea vasemmalta?

Vihreät voi saada tukea energiansäästötavoitteilleen vasemmistoliitosta. Teollisuuden tilasta huolestunut SDP taas seisoo tanakasti kokoomuksen rinnalla. Vihreiden avauksesta ärsyyntynyt Vapaavuori viheltää pelin tauolle.

- Ihan loppusuoralla on erään puolueen osalta niin isoja ja perustavanlaatuisia toiveita, että meidän täytyy varmaan ottaa pikkuisen jatkoaikaa ja katsoa tätä huolella. Meidän pitää löytää ratkaisu, jonka kanssa kaikki voivat elää, sanoo Vapaavuori.

Hallituksen energia- ja ilmastopolitiikan ministerityöryhmän oli määrä lyödä lukkoon strategiapäivitys tammikuun 28. päivä. Nyt päätös lykkääntynee viikolla tai parilla. Strategia tulee myöhemmin eduskunnan käsittelyyn selontekona.